Studiu: Muzica imbunatateste gustul preparatelor culinare

Sound_TasteIn loc de a folosi sarea si piperul pentru a da gust preparatelor culinare, Profesorul Charles Spence de la Universitatea din Oxford, un pionier in psihologia experimentala, propune asezonarea sonica a mancarurilor cu specific international. Acesta a ajuns la concluzia ca opera, flamenco sau chiar muzica techno germana pot imbunatati perceptia gustului.

La testele senzoriale desfasurate in Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din sase tari europene. Experimentele au urmarit confirmarea teoriei asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Participantii au confirmat faptul ca mancarea frantuzeasca are un gust mai bun atunci cand pe fundalul sonor ruleaza un cantec francez la acordeon, in timp ce muzica lui Puccini a imbunatatit gustul pastelor italienesti Experimentele au evidentiat rezultate similare in cazul preparatelor nemtesti, spaniole si grecesti.

„Noile tehnologii precum Sony Multi-Room Audio permit dezvoltarea unei experiente culinare multisenzoriale, astfel ca muzica poate fi setata pentru a imbunatati gustul indiferent de camera in care servesti masa. Tehnologia Sony Multi-Room permite experimentarea unor stiluri diferite de muzica in functie de camera in care intram si ofera astfel posibilitatea de a simti cum muzica ne schimba perceptia gustului”, spune Charles Spence. „Gustam cu simturile, nu cu gura; limba nu simte gustul preparatelor, ci creierul pregateste gura pentru aromele pe care le va percepe. Sunetul din jurul nostru are un efect important asupra experientei culinare; muzica poate schimba gustul si intensifica experienta”.

Cercetarile au mai evidentiat urmatoarele aspecte:

  • Muzica clasica ne poate da senzatia ca vinul pe care il bem este mai scump
  • Muzica lenta poate duce la un gust mai persistent, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative
  • Cu cat va place mai mult muzica, cu atat mai mult veti aprecia gustul preparatelor pe care le incercati – acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura
  • Asocierea adecvata a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate – cercetarea sugereaza faptul ca sunetul pianului se potriveste cu fructe dulci, precum mure, caise sau zmeura
  • Chiar si simplele zgomote ale factorilor externi pot influenta experienta gustativa. „Multe experiente senzoriale din jurul preparatelor culinare si a bauturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le indragim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice”, explica Profesorul Universitar Charles Spence.

Sony a lansat recent tehnologia audio multi-camera, care permite crearea mediului potrivit in orice context, fie ca iei cina cu prietenii sau ca vrei sa te bucuri de o seara linistita. Tot ce trebuie sa faci este sa iti conectezi device-urile compatibile si sa te bucuri de sistemul multi-camera in orice colt al locuintei.

Sony are o gama larga de produse si optiuni de conectare pentru sistemul Multi-room, precum boxele wireless high-end SRS-X77 portabile, SRS-X88 hi-resolution si SRS-X99, rceiverele AV STR-DN860 si STR-DN1080, soundbar-urile HT-NT3 si HT-ST9, sistemul Hi-Fi CMT-SX7 si boxa TV HT-XT3. Muzica poate fi rulata prin serviciul Google Cast prin intermediul smartphone-ului sau tabletei, dar si via Bluetooth sau NFC One Touch.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *