Bohemian Square – Festival de Cultura Urbana, reinterpreteaza centrul istoric al Brasovului

Program Bohemian Square_21-23augBohemian Square, cel mai mare eveniment de cultura urbana din zona centrala a tarii, reda culoarea centrului istoric al Brasovului, reinterpretand spatiul urban si venind cu provocari inedite menite sa starneasca creativitatea si intiativa artistica a publicului. Festivalul este gratuit si asteapta sa inspire peste 8.000 de persoane in acest weekend in Piata Sfatului si Piata George Enescu, intre 21-23 august. 

Prin acest suflu nou si aceasta reinterpretare a spatiului public, ne dorim sa sporim farmecul orasului. Speram ca in acest fel, brasovenii sa se opreasca din inertie, din a vedea drumul, dar a nu il observa. Prin interventiile artistice raspandite in Piata Sfatului si Piata G. Enescu si prin zonele de relaxare asezate langa cladiri deosebite, speram ca trecatorii isi vor lua o clipa pentru a-si admira bijuteria de oras.” marturiseste Szidonia Balint, Presedinte al Asociatiei Bohemian, initiatoare a proiectului. In acest sens, o expozitie non-conformista va fi seria de fotografii „Bus Stops” a artistei Patricia Todoran, expusa intr-un autobuz in Piata Sfatului. Autobuzul in sine va deveni suport pentru o lucrare street art, gratie talentului unor artisti autohtoni care se alatura misiunii Bohemian Square de a aduce arta in strada. In acelasi timp, pentru ca dorim sa „miscam” publicul, sa ii dam o stare de bine si un impuls creativ, instalatia Dance Box din intima Piata Enescu, ii va starni la dans chiar si pe cei mai timizi dintre participanti.

Tocmai pentru ca atunci cand lucrurile se modifica devenim mai atenti la ele, Piata Sfatului va putea fi admirata prin lentile care reimagineaza realitatea, dispuse intr-o instalatie arhitecturala – unul dintre proiectele castigatoare ale concursului Bohemian Square dedicat arhitectilor romani. „Ne-am alaturat misiunii Asociatiei Bohemian de a prezenta spatiul urban intr-un mod spectaculos si de a starni noi perspective, asa cum ne este caracteristic,” precizeaza Petronela Slavu, reprezentant Digi Life Romania, canalul de documentare din portofoliul companiei RCS & RDS, sustinator al proiectului. Totodata, Digi Life va aduce in centrul Brasovului elemente urbane deosebite, de peste hotare, prin proiectia in premiera a documentarului „Palate englezesti – Istorie arhitecturala, ce va avea loc sambata, de la 21.30, chiar dupa concertul trupei de world music Meszecsinka, ce va incepe la ora 19:00. Asadar, dupa ce ne vor imbia ritmuri mediteraneene impletite cu note balcanice, vom pleca cu gandul spre vest, pentru a fi martorii unor dezvaluiri impresionante despre limbajul artistic folosit in construirea palatelor renascentiste, invatand totodata cum a putut fi pastrata stralucirea acestor constructii marete de-a lungul anilor. Astfel, din complexitatea manifestarilor artistice oferite reiese si rolul de educare al festivalului, care spera sa schimbe comportamente si sa indemne la o implicare tot mai mare a comunitatii si a autoritatilor locale in ingrijirea orasului si sporirea farmecului sau.
Inspirati de toate acestea, vizitatorii sunt invitati sa creeze arta cu propriile maini. In cadrul workshopurilor de creatie, indiferent de varsta, vom decora casute din lut si ceramica cu Florin Dumitru si Little.Houses, vom da farmec si unicitate jobenurilor in stil Steam Punk impreuna cu La Bernadette si vom da o noua viata placilor de skate la workshopul de Skateboard Reshaping, printre multe altele! Mai mult decat atat, cei care vor sa isi testeze aptitudinile de evadare sunt asteptati de Escape Rooms, care pregateste camera 5 Elements, plina de provocari.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *