Ce spune profilul hormonal despre tine

femeie insarcinata

Tulburările menstruale și infertilitatea pot apărea pe fondul unor dereglări hormonale. Pentru a identifica exact ce se întâmplă, medicul va solicita efectuarea profilului hormonal. Iar noi am solicitat de la Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, mai multe informații cu privire la analizele ce alcătuiesc acest profil hormonal.

Când o sarcină nu apare pe cale naturală, specialistului îi vor fi necesare informații cu privire la nivelul unor hormoni din organism, date ce alcătuiesc profilul hormonal și care pot conduce la identificarea cauzei infertilității. Primele analize avute în vedere sunt LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3 și free T4.

LH (hormonul luteinizant)

Hormon cu rol important în funcția endocrină a testiculelor, în productia normală de spermatozoizi și în fertilitate dar și în desfășurarea ultimelor faze ale creșterii foliculare și în ovulație. Nivelul de LH din sânge sau urină oferă informații concludente cu privire la fertilitatea unei persoane, indiferent dacă este vorba despre femeie sau bărbat. „De subliniat că hormonul luteinizant are un rol important pe perioada menstruației, reglând nivelurile de estradiol și progesteron. Recoltarea se efectuează  à jeun (pe nemâncate)”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas.

FSH (Hormonul foliculostimulant)

Produs de glanda pituitară, FSH-ul reglează ciclul menstrual și producția de ovule la nivelul ovarelor. Nivelul hormonului fluctuează în funcție de etapa menstruației, fiind mai ridicat imediat după ovulație. Se recoltează pe nemâncate.

Estradiolul

Estradiolul este produs de ovare și în cantități mici de glandele suprarenale și de testicule. La menopauză, nivelul acestuia este scăzut datorită diminuării producției ovariene. În cazul unor disfuncții ale ciclului menstrual (pubertate precoce sau întârziată la fete, amenoreea primară și secundară, menopauza), medicul ginecolog va recomanda efectuarea unui test de sânge pentru dozarea estradiolului seric. În caz de infertilitate, dozarea acestui hormon este foarte utilă. În hiperstimularea ovariană pentru FIV concentrația acestui hormon este monitorizată zilnic. Se determină din sângele venos, recoltat à jeun.

Progesteronul

Acest hormon contribuie la îngroșarea pereților interni ai uterului, pregătindu-l pentru o eventuală sarcină, susține sarcina pe toată durata sa, întărește mușchii pelvieni pregătindu-i pentru travaliu, stimulează dezvoltarea glandelor mamare și joacă un rol important în dezvoltarea fătului. În absența unei sarcini, progesteronul are rolul de a regla ciclul menstrual, normalizează nivelul de zahăr din sânge, susține activitatea hormonilor tiroidieni, scade retenția de apă în organism, crește libidoul și asigură o bună funcționare la nivel cerebral. Se determina din sange venos recoltat à jeun.

Prolactina

Este un hormon cu rolul de a declanșa și menține secreția lactată. Valoarea prolactinei crește începând din perioada pubertății și scade după debutul menopauzei. În cursul sarcinii, nivelul prolactinei crește progresiv, ajungând la valori de 5-10 ori mai mari decât nivelul obișnuit. După naștere scade mai rapid la femeile care nu alăptează. „Pentru analiză se recoltează sânge venos pe nemâncate, de preferință dimineața între orele 8 și 10, deoarece secreția de prolactină corespunde unui ritm circadian”, recomandă dr. Vythoulkas.

TSH (hormonul se stimulare tiroidiană)

Este un parametru specific pentru controlul funcției tiroidiene. Principala lui actiune se exercită la nivelul tiroidei, prin stimularea producției și secreției de hormoni tiroidieni. Se recoltează à jeun (pe nemâncate).

T3 (Triiodotironina)

Acest hormon este important deoarece are impact asupra metabolismului. Testarea lui se face atunci când se dorește o evaluare a funcționării glandei tiroide, când pacientul prezintă semne ale unor probleme la nivelul glandei tiroide ori în cazuri de hipertiroidism. Se recoltează à jeun (pe nemâncate).

Free T4 (Tiroxina)

Hormon tiroidian cu acțiune asupra metabolismului general, are și o componentă importantă în reglarea funcționării glandei tiroide. Valori mari se înregistrează în boala Hashimoto, boala Graves, atunci când pacienta este însărcinată, afecțiuni ale ficatului sau tiroidita cronică. Valori anormal de mici pot indica malnutriție, hipotiroidism. Se recoltează pe nemâncate.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *