Ghidul celor nouă luni de sarcină

Durata unei sarcini normale este de 40 de săptămâni, dar poate să varieze între 37 și 42 de săptămâni. Fiecare trimestru durează între 12 și 14 săptămâni, adică aproximativ trei luni. Fiecare trimestru vine cu propriile modificări hormonale și fiziologice, ceea ce la prima sarcină poate fi copleșitor. Fiind conștiente de modalitățile prin care bebelușul în creștere afectează corpul, vă va ajuta să vă pregătiți mai bine pentru aceste schimbări pe măsură ce ele au loc. De asemenea, este util să fiți conștiente de factorii de risc specifici (și de testele medicale asociate) pentru fiecare trimestru.

Primul trimestru

Deși s-ar putea să nu arăți însărcinată în primul trimestru, corpul tău trece prin mari schimbări deoarece se adaptează unui copil aflat în creștere.

În primele săptămâni după concepție, nivelurile de hormoni se modifică semnificativ. Uterul începe să susțină creșterea placentei și a fătului, organismul produce mai mult sânge pentru a transporta oxigen și nutrienți copilului în curs de dezvoltare, iar ritmul cardiac crește. Te vei confrunta cu o sensibilitate mai mare la nivelul sânilor, senzația că trebuie să urinezi mai des, greață și oboseală. Va trebui să îți alegi medicul obstetrician și să urmezi recomandările acestuia, prima fiind efectuarea analizelor (din sânge și urină) și ecografiei de confirmare a sarcinii.

Al doilea trimestru

Pentru majoritatea femeilor însărcinate cel de-al doilea trimestru este o perioadă mult mai confortabilă. Dispar treptat simptomele specifice primului trimestru, vei avea mai multă energie și te vei odihni mai bine. Uterul crește rapid în dimensiune, burtica devine tot mai vizibilă și vei constata apariția unor noi… mici neplăceri. Crampele resimțite la nivelul membrelor inferioare, durerile de spate, congestia nazală și arsurile la stomac sunt printre cele „clasice”. Apetitul crește și el, de unde și creșterea accelerată în greutate. În jurul săptămânii 20 vei simți și primele mișcări ale bebelușului. Vei face din nou analize și, în funcție de istoricul medical al familiei, de existența unor probleme genetice, și unele teste screening recomandate de medic. La ecografia pe care o vei face între săptămânile 18 și 22 bebelușul din burtică va fi măsurat și evaluat. În funcție și de poziția lui, vei putea afla și sexul. Tot în al doilea trimestru (săptămânile 26 – 28) ți se va realiza și testul de depistare a diabetului gestațional.

Al treilea trimestru

Ei bine, în cel de-al treilea trimestru atât bebelușul cât și mama cresc vertiginos. Disconfortul creat de greutate și de modul în care ea este distribuită se traduce prin dureri de spate, de mijloc, amețeli, oboseală, dificultăți de respirație (uterul mărit presează diafragma, iar plămânii nu mai au suficient loc să se expandeze în procesul de inspirație a aerului). Posibil să apară retenția de lichide și să ai picioarele, mâinile și fața umflate. Vei avea nevoie mai des la toaletă deoarece presiunea pe vezica urinară este și mai mare. Cu medicul te vei întâlni mai des decât până acum, și nu numai pentru setul de analize și ecografia de trimestru. Va trebui să îți verifice periodic tensiunea arterială, iar bebelușului ritmul cardiac și poziția lui în uter. S-ar putea să te confrunți cu contracțiile false (Braxton-Hicks) și să ai emoții înainte să vină „vremea”, așa că este bine să înveți să le diferențiezi de cele ale nașterii. În cea de-a noua lună bebelușul este pregătit să vină pe lume și își schimbă poziția (se așează cu capul în jos). Momentul întâlnirii voastre este din ce în ce mai aproape! Naștere ușoară!

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *