E bine să consumăm fructe cât mai des, pentru că ele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă. Dar pentru că multe dintre ele sunt bogate în glucide, trebuie evitate în cazul în care vrem să pierdem din greutate sau să ne menținem silueta.
Fructoza, zahărul natural care le oferă fructelor gustul dulce, este cea care îţi păcăleşte corpul şi te face să acumulezi kilograme. Cum? Fructoza influenţează capacitatea organismului de a recunoaşte când este cu adevărat sătul. Acest factor te va face să mănânci mai mult şi creşte riscul de diabet şi rezistenţă la insulină.
Tocmai de aceea, specialiştii spun să avem grijă în ceea ce priveşte consumul de sucuri din fructe şi să nu facem excese, mai ales că au multe calorii şi pot cauza creşteri bruşte ale glicemiei.
Strugurii, consumați mai rar
Deşi sunt fructe sănătoase, strugurii au un conţinut extrem de mare de zahăr, care poate da naştere unui cerc vicios: vei avea tot mai multe pofte de ceva dulce şi îţi va fi din ce în ce mai greu să stai departe de dulceaţa lor. Dacă vrei să incluzi strugurii în dieta ta, trebuie să te asiguri că îi combini întotdeauna cu o proteină, cum ar fi o brânză cu puţine calorii pentru a-ţi menţine glicemia la un nivel stabil.
„Dacă vrem să scăpăm de kilogramele în plus, trebuie să evităm fructele cu conținut mare de glucide: prunele Renglote, ananasul, perele Bergamote, strugurii foarte dulci și fructele uscate. Strugurii au foarte multe calorii, care provin numai din glucoză. Trebuie să consumăm struguri cu moderație“, afirmă dr. Sorana Cristea, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei.