Premieră: Bebelus, in varsta de doar 8 zile, operat cu succes pentru tratamentul stenozei pulmonare severe

Chirita Alexandru (+4) 0724002777Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică, în vârstă de doar 8 zile, a suferit o intervenție de urgență ieri, 17 iunie, la Centrele de Excelență Ares, din București. Procedura, realizată pentru prima oară în România la un pacient în vârstă de doar 8 zile, a fost un real succes. Formată din doctori renumiți, cu o înaltă calificare medicală, dobandită atât în România, cât și în străinătate, echipa medicală ARES colaborează cu cadre medicale prestigioase din țară și din afară, ce garantează calitatea actului medical. Echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de către dr. Basil Thanopoulos și de către Dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi.

Intervenția este într-adevăr una extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. 

Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt, în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final.”, a declarat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență Ares.

Bebelușul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din București. Simptomele prezenței malformației s-au făcut simțite a doua zi, când echipa de profesioniști neonatologi și cardiologi a spitalului a decis referirea fetiței către Secția destinată Malformațiilor Cardiace Congenitale a Centrului ARES, pentru corectarea malformației congenitale.

În dimineața zilei de 17 iunie, nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanța de Neonatologie SMURD, unde a suferit intervenția ce a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebelușul a fost transferat în siguranță la maternitatea de proveniență, însoțit de echipajul SMURD și de către echipa de neonatologi.

Nou-născutul va rămâne internat în maternitate 7 zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă și terapie medicamentoasă.

Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menționate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *