Indiferent de domeniul in care activeza, studiile au aratat ca peste 80% dintre adultii nu fac suficienta activitate fizica, in ciuda beneficiilor dovedite, cum ar fi reducerea riscului de aparitie a unor boli cronice, precum si imbunatatirea sanatatii osoase, a functiei cognitive, a controlului greutatii si a calitatii vietii. Asadar mai mult de jumatate dintre adulti sufera de una sau mai multe boli cronice. Vestea buna este ca activitatea fizica regulata poate ajuta la prevenirea si ameliorarea multor afectiuni cronice.
Multe persoane insa, nu acorda o atentie deosebita problemelor fizice legate de postura si durerile cu care se confrunta zilnic. Mai mult, lipsa timpului, programul incarcat fac de cele mai multe ori ca miscarea si a activitatea fizica sa fie puse pe ultimul loc. Indiferent de barierele care va impiedica sa va bucurati de numeroasele beneficii importante pentru sanatate ale activitatii fizice, exista o solutie extrem de benefica si usor de pus in practica, numita kinetoterapie. Specialistii kinetoterapeutii sunt cei mai in masura sa creeze un program sigur si eficient pentru a va pune in miscare.
„Kinetoterapia poate fi definita drept un mijloc de recuperare fizica cu obiective precum diminuarea sau disparitia durerii, reinvatarea anumitor tipare de miscare sau redobandirea functionalitatii corpului. Din pacate o mare parte dintre noi apeleaza la kinetoterapie abia atunci cand durerea nu mai poate fi suportata, insa ideal ar fi sa luam in considerare un consult de la inceputul primelor simptome, pentru ca recuperarea sa fie cat mai adecvata din punct de vedere al timpului si eficientei.”, explica Gabriela Tudose, kinetoterapeut in cadrul centrului medical Superfit.
Kinetoterapeutii pot oferi tratament suplimentar pentru o mare varietate de afectiuni medicale, in functie de specialitatea lor. Desi este posibil ca terapeutii fizici sa nu trateze in mod direct si independent afectiunile medicale, altele decat afectiunile musculo-scheletice, ei lucreaza pentru a optimiza recuperarea sau pentru a educa o persoana cu privire la modul de optimizare a tiparelor de miscare.
„In primul rand, kinetoterapia poate preveni agravarea unor patologii existente, poate corecta diferente globale ce pot duce la aparitia accidentarilor in cazul sportivilor sau ne poate mentine sanatosi pe termen lung, lucrul cu un cadru medical fiind superior unui antrenament efectuat pe cont propriu. In cazul unei anumite patologii, recuperarea medicala este singura modalitate prin care ne putem ”repara”, alte tipuri de terapie fiind insuficiente, un bun exemplu ar fi masajul pentru durerile de spate. Numarul de sedinte va fi individualizat in functie de problema si caracteristicile pacientului, de la un minim de 5-8 sedinte si pana la cateva luni de zile, depinzand de tipul de tesuturi implicate. In cadrul centrului Superfit programele de kinetoterapie se diferentiaza prin: adaptarea obiectivelor; exercitii create special pentru fiecare persoana in parte; se lucreaza 1 la 1; fiecare pacient este ingrijit de catre un terapeut; programul este ajustat periodic de kinetoterapeut, tinand cont de feedback-ul fiecaruia; se pot face consultaţii de recuperare cu medic specialist, iar la inceputul si sfarsitul fiecarui program fiecare pacient beneficiaza gratuit o scanare 3D.”, recomanda kinetoterapeutul.
In functie de motivul tratamentului, beneficiile kinetoterapiei pot include: gestionarea durerii cu nevoie redusa de analgezice; evitarea interventiilor chirurgicale; imbunatatirea mobilitatii si miscarii; recuperare dupa leziuni sau traumatisme; recuperarea dupa un accident vascular cerebral sau paralizie; echilibru imbunatatit; managementul problemelor medicale legate de varsta.
„Principalul beneficiu este mentinerea unei stari optime de sanatate si a unei stari generale de bine, prin imbunatatirea mobilitatii si a amplitudinii articulare. De asemenea, se reduc riscurile de accidentare, datorita unei mobilitati si flexibilitati ameliorate. Kinetoterapie permiterea recuperarea rapida dupa accidente sau alte evenimente traumatice. Nu in ultimul rand, contribuie la cresterea performantelor fizice, imbunatatirea tonusului muscular, cresterea fortei musculare, corectarea deviatiilor aparatului locomotor.”, explica Serban Damian, medic nutritionist sportiv si manager al centrului medical Superfit.
Un kinetoterapeut ajuta la identificarea unui plan de activitate fizica sigur si eficient pentru varsta si abilitatile fiecarei persoane, plan care sa abordeze temerile si sa ajute la atingerea obiectivelor. Un terapeut sportiv poate ajuta un atlet sa-si maximizeze performanta prin intarirea anumitor parti ale corpului si prin utilizarea muschilor in moduri noi, in timp de un terapeut fizic poate ajuta persoanele in functie de nevoie specifice istoricului lor medical personal prin a oferi un plan de tratament personalizat.
„Kinetoterapia este de mai multe feluri si poate fi folosita in scop profilactic (lucru putin cunoscut la noi in tara), kinetoterapie de recuperare sau pediatrica. In functie de diagnosticul pacientului, imagistica medicala ne poate ajuta pentru confirmarea unor posibile complicatii sau degenerari ale articulatiilor spre exemplu, lucru care ne ingreuneaza recuperarea daca nu suntem constienti de acest aspect, un plus fiind si eficientizarea programului, rezultatele neincetand sa apara la timp. Daca vorbim despre recuperarea medicala propriu-zisa, acest lucru se individualizeaza conform cu starea si caracteristicile pacientului. Putem incepe recuperarea doar cu greutatea corporala si se ajunge la folosirea greutatilor/aparatelor sau le putem combina de la bun inceput. Un specialist in domeniu este superior lucrului individual, vede in ansamblu problemele pacientului, le poate individualiza si modifica pe parcurs, le poate tine sub control si schimba la momentul potrivit. Niciodata ce va functiona pe corpul meu, nu neaparat va functiona si pe al tau, chiar daca parem asemanatori.”, recomanda Gabriela Tudose, kinetoterapeut in cadrul centrului medical Superfit.
Kinetoterapia poate fi extrem de benefica pentru toate persoanele, indiferent daca au sau nu probleme de sanatate, se confrunta cu anumite leziuni, dizabilitati sau alte afectiuni de sanatate. „Si o persoana sanatoasa poate face kinetoterapie, punand accentul pe imbunatatirea anumitor caracteristici, nu neaparat pe corectarea unor probleme. De exemplu, se poate lucra pe cresterea mobilitatii anumitor articulatii sau pe cresterea fortei in anumite segmente ale corpului. Nu in ultimul rand, kinetoterapia poate fi folosita pentru a preveni anumite afectiuni, cum ar fi spondiloza cervicala, atat de frecventa in cazul celor cu munca de birou.”, explica medicul Serban Damian.
Niciodata nu este prea tarziu pentru a ne misca. Potrivit unui studiu*, activitatea fizica la orice varsta are numeroase beneficii. Pe langa o durata de viata crescuta, adaugarea activitatii fizice in rutina zilnica poate ajuta la gestionarea stresul, imbunatatirea memoriei si functiei creierului, evitarea bolilor cronice, scaderea anxietatii, ajuta la un somn mai bun si la gestionarea greutatii. Cercetarile arata ca exercitiile fizice maresc nivelul de energie. Activitatea fizica ajuta la furnizarea de oxigen si nutrienti catre tesuturile si sistemul vascular, iar alte functii ale corpului functioneaza mai eficient. Toate acestea cresc energia si duc la o stare de bine mai buna.
Pe langa beneficiile medicale dovedite, kinetoterapia ne poate ajuta si in procesul de slabire. „Poate avea o oarecare contributie, totusi consumul caloric in cadrul sedintelor de kinetoterapie este destul de redus, deoarece de obicei miscarile se fac intr-un ritm mai lent, controlat. Totusi este o forma de miscare, asa ca putem spune ca ar exista o mica contributie la procesul de scadere in greutate.”
Miscarea este esentiala pentru sanatatea unei persoane, calitatea vietii si independenta. Pentru unii oameni, durerea face ca miscarea sa fie o provocare. Durerea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii au nevoie de kinetoterapie. Pe langa elaborarea unui plan de activitate fizica in functie de nevoie specifice, provocarile si obiectivelor fiecaruia, un kinetoterapeut va poate ajuta sa va miscati mai bine si sa va gestionati in siguranta durerea. „La noi in clinica avem de obicei patologie posttraumatica si cel mai frecvent in urma unor evenimente sportive, cum ar fi leziuni la nivelul genunchilor sau gleznelor, probleme musculare si tendinoase, recuperare dupa fracturi si entorse, dar si corectarea anumitor vicii de postura, asa cum ar fi scolioza sau cifoza. Ne concentram pe recuperarea pacientilor, dar si pe imbunatatirea performantelor astfel incat acestia sa se poata reintoarce la activitatea sportiva si sa progreseze permanent. La Superfit fiecare pacient are parte de o evaluare functionala initiala, un program personalizat de kinetoterapie si o evaluare functionala finala, pentru a vedea rezultatele si progresul sau. Programele de kinetoterapie sunt special create in functie de caracteristicile fiecarui pacient, de varsta, constitutie si tipul de activitate si vor fi atent supravegheate in permanenta de catre un kinetoterapeut. Mai mult la inceputul si sfarsitul fiecarui program fiecare pacient beneficiaza gratuit o scanare 3D.”, explica medicul Serban Damian.
Activitatea potrivita pentru fiecare depinde de varsta, abilitati si obiectivele. Daca va faceti griji din orice motiv ca activitatea fizica pe care urmeaza sa o faceti este nesigura, contactati un specialist inainte de a incepe. Kinetoterapeutii sunt experti in miscare. Dupa o evaluare, un kinetoterapeut va poate ajuta sa gasiti durata si tipul potrivit de activitate fizica pentru a va imbunatati rezistenta, sanatatea generala si calitatea vietii prin ingrijire practica si miscare prescrisa.
*Sursa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30848809/
Despre Centrul Medical Superfit
O echipa de specialisti cu pregatire solida in domeniu, ani de experienta si multa pasiune pentru ceea ce fac si care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent ca vrea sa slabeasca, sa faca fizioterapie sau sa se antreneze mai eficient. In cadrul centrului poti face investigatii medicale si sportive precise, pe baza carora se pot construi ulterior programe adecvate fiecarei persoane, cu sanse mai mari de reusita. Pentru sportivii amatori si profesionisti, specialistii pregatesc cele mai bune programe de nutritie, antrenament si refacere, astfel incat sa poata performa la capacitate maxima.
Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii in materie de testari fizice, antrenament si recuperare, unele dintre ele unice in Romania. Centrul dispune de echipamente moderne si metode specializate de abordare, pentru un organism in forma si pentru performanta in sport. Tot in cadrul centrului medical Superfit ai la dispozitie inclusiv servicii de consiliere psihologica, pentru a-ti lucra nu doar corpul, ci si mentalul, cand vine vorba de motivare in sport, mancat echilibrat sau alte aspecte ce tin de starea de bine. Daca sanatatea, echilibrul, recuperarea medicala ori performanta sportiva se numara printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ti trebuie ca sa le atingi. Descopera programele si tehnologiile inovative pentru sanatate si echipa de specialisti, pe: https://www.superfit.ro/