Alimentele goiogene precum legumele crucifere, fructele ( căpșunile, piersicile) și fructele cu coajă lemnoasă pot fi o problemă dacă hipotiroidismul este legat de o deficiență de iod. Este important de știut că alimentele goiogene conțin substanțe care împiedică tiroida să absoarbă iod – mineral esențial pentru producerea și transformarea hormonilor tiroidieni T3 și T4.
Iată care sunt cele cinci alimente pe care trebuie să le eviți dacă suferi de hipotiroidie:
Produse din soia
Persoanele care se confruntă cu deficit de iod trebuie să fie foarte atente la consumul de alimente pe bază de soia. Anumite substanțe din soia interferează cu absorbția și utilizarea de iod de către organism și acest lucru poate avea ca rezultat o deficiență mai mare.
Spanac și salată verde
La fel ca produsele de soia, spanacul și salata verde conțin substanțe care interferează cu capacitatea corpului de a folosi iodul pe care-l primește. Mai mult, efectul acestora asupra absorbției nutrimenților din alimentație suprimă funcția tiroidiană. Recomandat este să se consume în cantități moderate.
Conopidă, broccoli și varză
În timp ce sunt foarte sănătoase și bogate în substanțe nutritive, legumele crucifere (conopida, varza sau broccoli) pot fi o problemă pentru cei care suferă de hipotiroidism. Ele ar trebui mâncate în cantități mici, pentru a evita complicațiile care pot să apară.
Mâncarea procesată
Alimentele procesate sunt adesea bogate în sare, iar persoanele care suferă de hipotiroidism din cauza bolii Hashimoto nici nu ar trebui să se uite la ele. De ce? Sarea duce la creșterea nivelului de iod în organism, lucru care provoacă reducerea numărului de hormoni tiroidieni produși de tiroidă.
Nuci, alune
Nucile, arahidele, mugurii de pin și migdalele ar putea fi o problemă pentru cei cu hipotiroidism din cauza efectelor lor goitrogenice. Deși majoritatea sunt surse bune de substanțe nutritive precum seleniul și calciul, ele nu ar trebui consumate în cantități mari dacă există un deficit de iod.