Succes romanesc la Berlin! „Aferim!” a primit Ursul de Argint!

Red Carpet AFERIM! - photo credit FLORINGHIOCA (9)Chiar de Valentine’s Day, cinematografia romaneasca a primit inca o recunoastere importanta, ceea ce ne bucura foarte, foarte mult!

Lungmetrajul “AFERIM!”, in regia lui Radu Jude, a stralucit sambata seara pe scena de la Berlinale Palast cand cea de-a 65-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin si-a desemnat castigatorii.

„Aferim!” a fost singurul lungmetraj romanesc din competitia Festivalului si a obtinut Ursul de Argint pentru Regie acordat lui Radu Jude.

Premiile au fost desemnate de un juriu condus de regizorul american Darren Aronofsky si format din Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producator, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actrita, Franta) si Matthew Weiner (producator/scenarist, SUA).

AFIS AFERIM!

Chiar zilele trecute citisem ca The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lectie aspra de istorie, usurata de umorul deocheat si de elementele western-ului clasic.

„Elegant turnat in alb-negru, pe pelicula de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasa impresia unui concurent puternic, gratie aspectului sau uimitor, subiectului actual si scenariului surprinzator de amuzant”. Revista Variety a considerat, la randul sau, ca “AFERIM!” este cel mai reusit si cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, si a constatat ca regizorul roman e in continuare preocupat de „jocurile de putere si de „umilintele” la care oamenii se supun reciproc.

“AFERIM!” e o incursiune “exceptionala si extrem de inteligenta intr-o perioada cruciala a istoriei, un film in egala masura inspirat si furios”.“AFERIM!””, inseamna „Bravo!”, continua criticul Jay Weissberg, „un cuvint folosit cu profunda ironie pe parcursul filmului, dar care ii poate fi adresat, fara nici o urma de ironie, regizorului”.”, aflam si din comunicatul de presa.

Noi spunem ca ai deja suficient de multe motive pentru a vedea pelicula, nu-i asa?

Felicitari lui Radu Jude si intregii echipe. Ne faceti sa fim mandri ca suntem romani!

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *