Cand esti insarcinata, poate fi greu de spus daca suferi de febra sau pur si simplu resimti doar o caldura mai intensa. La fel ca majoritatea viitoarelor mamici care asteapta un bebelus, s-ar putea sa iti simti corpul mai fierbinte, datorita schimbarilor hormonale. Insa, aparitia febrei nu este un lucru normal, ci o problema ce indica faptul ca ceva nu este in regula.
Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital iti spune ce trebuie sa stii despre febra in timpul sarcinii – inclusiv temperatura la care este considerata febra la femeile gravide, care sunt riscurile si importanta de a avea un consult medical.
Ce temperatura este considerata febra pentru gravide si care sunt simptomele febrei in sarcina?
„Cand vine vorba de febra, numerele de pe termometrul indica gravitatea simptomelor. Temperatura la o persoana sanatoasa se afla intre 36,6 si 37,4 grade Celsius. In general, regula este aceeasi in timpul sarcinii: o temperatura de peste 37,5 grade Celsius este considerata cel putin subfebra. Daca temperatura trece de 38 grade C, suna-ti imediat medicul. In caz contrar, o febra cu nivel scazut, care este sub 38 grade C, de cele mai multe ori, nu este ceva de care sa iti faci griji. Insa este recomandat sa urmaresti termometrul pentru a te asigura ca numerele nu incep sa creasca.”, afirma dr. Silviu Istoc.
Care sunt cauzele aparitiei febrei in timpul sarcinii?
Te poti confrunta cu febra in timpul sarcinii din aceleasi motive din cauza carora apare si atunci cand nu este vorba de o sarcina. In fapt, sansele sunt mai mari sa te confrunti cu infectii virale comune, cum ar fi gripa sau raceala, in aceasta perioada delicata. Acest lucru se poate intampla pentru ca sistemul imunitar este modificat pentru a-ti proteja fatul.
Febra mica poate fi rezultatul unei infectii virale benigne, precum o raceala, in timp ce temperatura mai mare poate fi un simptom al gripei. Uneori, febra poate fi cauzata de o infectie bacteriana – precum o infectie a tractului urinar, o infectie a rinichilor – care poate necesita antibiotice.
Din aceasta cauza, femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de carne cruda, peste si branza nepasteurizata pentru a evita expunerea la bacterii precum listeria, ce pot provoca, de asemenea, o febra ridicata.
Ce riscuri pot aparea asupra sarcinii din cauza febrei?
Este putin probabil ca febra sa aiba un efect major asupra sarcinii, mai ales daca episodul are loc dupa 10 saptamani. In general, febra usoara sub 37,8 grade nu este un motiv de ingrijorare si, de obicei, nu va avea niciun impact asupra copilului tau in crestere. Dar o febra mai mare poate fi mai grava, motiv pentru care este atat de important sa apelezi la medicul tau imediat ce incepi sa vezi ca aceste numere cresc.
„In timp ce femeile insarcinate si bebelusii lor sunt mai susceptibili sa sufere de complicatii din cauza unei febre mari netratate, este important sa stim ca nu febra in sine provoca probleme; ar putea fi o indicatie a unei afectiuni de baza, cum ar fi o infectie”, adauga Dr. Silviu Istoc.
De asemenea, este posibil sa fi citit despre studiile care leaga febra ridicata netratata la femeile insarcinate cu un risc crescut de autism la copii. Totusi, nu iti face griji, deoarece sansele sa te afli in aceasta situatie sunt mici si inca mai sunt necesare multe cercetari inainte de a trage concluzii definitive.
Cu toate acestea, preventia si adresarea imediata catre medic este cel mai bun tratament pentru evitarea oricaror complicatii care ar putea surveni odata cu aparitia febrei.
Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.