4 pași prin care putem cultiva toleranța în fiecare zi

toleranta

Tolerența este cea mai importantă atitudine care poate combate superioritatea față de alții și aceasta poate fi cultivată în fiecare zi prin comportamentul echilibrat față de ceilalți, față de părinți, față de prieteni, profesori, cunoștințe sau față de străinii cu care vom interacționa. Pentru a cultiva tolerența ca stil de viață, psihologul Lenke Iuhoș consideră că putem aplica 4 pași extreme de utili:

1. Gândeşte înainte să vorbeşti, fii binevoitor şi ascultă ce are de spus cineva înainte să reacţionezi.

“Este total neproductiv, ba chiar nedrept, să credem că deținem adevărul absolut. Chiar mai mult, este incorect față de persoanele cu care interacționăm să avem o reacție negativă înainte ca aceasta să-și expună ideile. Toleranța înseamnă, întâi de toate, să ascultăm ceea ce are cel din fața noastră de spus, deoarece o să avem surpriza să constatăm că majoritatea lucrurile pe care le învățăm și le înmagazinăm provin de la alții”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

2. Interesează-te de punctul de vedere al celuilalt şi încearcă să găseşti interesele comune pe care le aveţi, dincolo de diferenţe.

“În viața de zi cu zi, nu există persoană care să fie total incompatibilă cu tine. Chiar dacă de multe ori părem atât de diferiți, întotdeauna există interese și puncte comune care ne leagă. Viața devine cu atât mai frumoasă cu cât descoperim în celălalt lucrurile care ne unesc, nu cele care ne separă”, explică psihologul.

3. Apreciază propriile valori culturale, dar şi pe ale altora, fără să le judeci.

“Valorile noastre culturale, dobândite de la părinții noștri, care la rândul lor le-au primit de la părinții lor, sunt extrem de importante, deoarece reprezintă o mare parte din ceea ce suntem noi cu adevărat. Ceea ce mulți nu înțeleg este că moștenirea culturală nu este totul, ci un drum de plecare spre alte lumi. Poporul român este un amestec frumos din foarte multe culturi (turcească, bulgărească, rusească, franceză, romană, grecească etc.), iar acest lucru ne face cu adevărat speciali. Secretul este să prețuim ce avem, dar să fim deschiși la valorile altora, deoarece doar așa vom deveni mai bogați sufletește și cultural”, este de părere psihologul Lenke Iuhoș.

4. Nu-i judeca pe alţii pentru lucruri pe care nu le pot controla şi care nu ţin de ei.

“Nu există un popor mai bun decât altul, ci oamenii trebuie apreciați din perspectiva realizărilor personale. Este nedrept să judecăm un om nu datorită lucrurilor bune pe care le are și pe care le poate împărtăși cu noi, ci pentru lucrurile pe care nu le-a putut controla și care nu țin de el, precum: vârsta, sexul, religia, etnia, naționalitatea etc. Viața este mult prea frumoasă ca să o ironism pe lucruri total nedrepte, când putem în același timp să devenim mai deschiși, mai curioși la elementele care ne diferențiază față de ceilalați, să le îmbrățisăm și chiar să le însușim în setul nostru de valori. Nu avem cum să sărăcim din asta, din contră!”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *