5 motive ca să mergi la specialistul de infertilitate

Young pregnant woman by the window

Din păcate, tot mai multe cupluri se confruntă cu infertilitatea. Că trec 5, 6 sau 7 luni în care nu obțin o sarcină în ciuda faptului că au loc contacte sexuale regulate și neprotejate, n-ar fi acesta un motiv de îngrijorare. Însă dacă trec 12 luni și, în aceleași condiții, sarcina tot nu s-a instalat, este un puternic semnal de alarma. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt primele cinci motive pentru care ar trebui „să bateți” la ușa specialistului.

În realitate, momentul în care ar trebui să vă adresați specialistului în infertilitate depinde și de vârsta partenerilor. Medicii sugerează o evaluare completa a fertilității după 12 luni de încercare de a concepe fără succes atunci când femeia are vârsta sub 35 de ani, după 6 luni dacă are vârsta mai mare de 35 de ani și după 3 luni dacă are 40 de ani sau mai mult. „Dincolo de vârstă, este important să fiți conștienți de mai multe afecțiuni medicale care indică faptul că trebuie să mergeți la un specialist în infertilitate fără a mai aștepta să treacă timpul”, sfătuiește dr. Andreas Vythoulkas. Iată care sunt unele dintre aceste situații:

  1. Menstre neregulate sau absente

Menstrele neregulate sau absente înseamnă și ovulație neregulată sau absentă. Deși există multe motive pentru care menstra poate lipsi, tulburările de ovulație sunt principala cauză de infertilitate pentru femei. Tratamentele de stimulare ovariană sau – la nevoie – tehnicile de reproducere umană asistată pot oferi șansa de a obține o sarcină.

  1. Suferi de endometrioză

O femeie cu un istoric îndelungat de endometrioză sau adeziuni/țesut cicatricial în pelvis, cel mai probabil că sufera de infertilitate. Tratamentele și/sau intervenția de îndepărtare a țesutului cicatricial poate crește șansele unei sarcini, în special când sunt asociate cu fertilizarea in vitro.

  1. Un istoric de două sau mai multe pierderi de sarcină

„Este o concepție greșită aceea că o femeie care a pierdut mai multe sarcini este totuși capabilă să mai rămână însărcinată. În realitate, a suferi avorturi multiple este o evidentă problemă de fertilitate, care afectează 3% dintre cupluri”, afirmă dr. Vythoulkas. Majoritatea sunt atribuite anomaliilor genetice ale embrionului, la care se mai pot adăuga și alte cauze precum probleme hormonale (diabet, boală tiroidiană), probleme structurale ale uterului sau vârsta avansată a femeii.

  1. Existența unei boli inflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a uterului sau a trompelor uterine (uneori și a ovarelor) provocată în mod frecvent de chlamydia sau gonoree. Ambele infecții sunt asimptomatice și, netratate, pot duce la deteriorarea permanentă a organelor de reproducere. Infecția provoacă inflamație, iar aceasta poate duce la cicatrici. Cicatricea întrerupe ovulația sau pur și simplu blochează fizic trompele uterine, împiedicând întâlnirea spermei cu ovulul.

  1. Suspiciunea de infertilitate a partenerului

Deși se consideră că problemele de fertilitate aparțin femeilor, în realitate jumătate dintre cazuri au ca și cauză factorul masculin. Poate fi vorba despre aspecte ce țin de producția de spermă, motilitatea spermatozoizilor sau de obstrucții ale tuburilor care conduc spermatozoizii de la testicule la penis. Consultarea unui specialist în infertilitate poate ajuta la determinarea severității unui potențial diagnostic de factor masculin și oferirea de soluții care să vă ajute să concepeți. 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *