Cand ar trebui sa te ingrijoreze picioarele umflate in sarcina

femeie insarcianta

Retentia de apa si umflarea intregului corp reprezinta o parte normala a sarcinii, iar pe masura ce copilul tau creste, poti constata ca degetele, mainile, picioarele si gleznele sunt mai „pufoase”. Nu trebuie sa te alarmezi daca pantofii tai preferati nu te mai incap – acest fluid excesiv va disparea, in mod normal, la aproximativ o saptamana dupa nastere.

Desi umflarea membrelor nu tinde sa fie un motiv de ingrijorare, exista unele semne si simptome care nu ar trebui ignorate. Dr Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne spune cand umflarea picioarelor in sarcina ar reprezenta o problema ce nu poate fi ignorata.

Care este cauza umflarii membrelorc in timpul sarcinii?

„Umflarea usoara, cunoscuta si sub denumirea de edem – poate fi experimentata pe parcursul intregii sarcini, dar tinde sa se accentueze spre ultimele luni. Diversi factori pot contribui la aceasta afectiune. Pentru inceput, corpul tau pastreaza mai mult lichid in timpul sarcinii. Aproximativ 60% din corpul uman este alcatuit din apa, insa din cauza hormonilor sarcinii volumul total de apa din creste cu opt pana la noua litri”, afirma dr. Silviu Istoc.

In al doilea rand, uterul in crestere face presiune asupra venelor pelvine, determinand incetinirea fluxului de sange, iar fluidul are tendinta de a se concentra in extremitatile cele mai joase ale corpului, precum mainile si picioarele.

Edemul: semne si simptome

Edemul poate fi incomod. S-ar putea sa prezinti senzatii de furnicaturi, articulatii rigide sau dureri in zonele afectate. Aceasta tinde sa se accentueze odata cu evolutia sarcinii, din cauza faptului ca pe masura ce acumularea apei creste, gravitatia o atrage in jos, permitand lichidului sa se adune. Umflarea se poate agrava si pe masura ce temperatura creste. Cand ai o temperatura mai crescuta a corpului, venele se dilata, permitand scurgerea mai multor lichide in tesutul inconjurator, favorizand umflarea.

Cand ar trebui sa iti faci griji in privinta umflarii membrelor?

Desi umflarea in sarcina este normala, exista anumite simptome si semne care nu ar trebui ignorate:
• Umflarea brusca sau severa a picioarelor, mainilor sau chiar a fetei
• Umflarea este insotita de inflamare in jurul ochilor
• Umflarea persista in mod continuu si nu doar spre sfarsitul zilei
• Un singur picior este umflat
• Vedere incetosata insotita cu dureri dese de cap
Toate acestea pot fi semnele unei afectiuni mai grave, numita preeclampsie.

Ce este preeclampsia?

„Preeclampsia este o complicatie grava a sarcinii, caracterizata prin hipertensiune arteriala, fiind mai des intalnita la prima sarcina a unei femei. Preeclampsia afecteaza aproximativ una din zece viitoare mamici. Ocazional, cazurile sunt atat de severe incat poate pune in pericol viata mamei si a copilului ei nenascut. Pre-eclampsia apare de obicei in a doua jumatate a sarcinii si, in unele cazuri, poate aparea chiar si dupa nastere” adauga dr. Silviu Istoc.

Preeclampsie: semne si simptome

Initial, preeclampsia poate sa nu aiba simptome, motiv pentru care este atat de important controlul prenatal. Semnele includ hipertensiunea arteriala (hipertensiune) si scurgerea excesiva de proteine in urina (proteinurie). Alte simptome pot include umflarea membrelor, dureri de cap, tulburari de vedere si ameteli. In formele sale cele mai severe, preeclampsia poate cauza probleme la rinichi, ficat, creier.

Preventie si tratament

Tehnologia medicala a avansat mult, astfel incat testele de screening care ajuta la identificarea femeilor cu un risc crescut de a dezvolta preeclampsie sunt acum disponibile. Aceste teste incep la 10 saptamani de sarcina.

Nu exista o anumita metoda de prevenire a preeclampsiei, dar daca aveti un risc crescut, medicul poate prescrie un tratament medicamentos pe care sa-l administrezi pe toata durata sarcinii. Cea mai buna metoda de preventie sunt controalele dese la medic.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *