Protezele dentare second hand – o gluma proasta?

media_144100890965175000In Romania, conform unui studiu IPSOS realizat in 2012, 80% din pacenti au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventa afectiune.

Problemele nu se opresc aici caci 4 din 10 persoane au probleme cauzate de placa dentara, 3 din 10 au respiratie urat mirositoare. Consumul de pasta de dinti este si mai alarmant si arata ca la nivel rural se consuma un tub de pasta de dinti la 6 ani, iar periuta de dinti se schimba la 1 an si jumatate, in timp ce un german o schimba la 3 luni.

Nu este de mirare astfel ca pe internet apar ceea ce am fi putut numi o gluma proasta, dar care se dovedeste a fi de o realitate inspaimantatoare – protezele dentare second hand care se comercializeaza pe un website de oferte. Daca ne luam dupa statistici care spun ca 5% nu merg vreodata la dentist, 49% nu au calcat pragul medicului stomatolog in ultimul an, habar nu au ce este ata dentara, protezele dentare second hand la 50 lei s-ar putea sa li se para solutia salvatoare.

”Nu m as fi asteptat vreodata sa se ajunga in acest punct si oamenii sa fie mintiti si sa accepte asa ceva. Proteza dentara este o lucrare dentara personala care se confectioneaza de tehnicianul dentar in urma unei amprente luata de catre medicul stomatolog. Amprenta este cea care inregistreaza toate cele necesare pentru a aseza proteza in cavitatea bucala a pacientului: forma osului cu toate neregularitatile lui, gingia, marimea mandibulei si maxilarului, trecerea dintre mucoasa obrazului si gingia ce sta fixa pe os, palatul dur (adica cerul gurii), limba si ligamentele ei. Aceastea sunt cateva detalii trecute pe scurt in revista doar ca sa va dati singuri seama ca o proteza dentara nu se poate cumpara dintr-un magazin. Este o inselatorie care din punctul meu de vedere ar trebui data catre Protectia Consumatorului si acele firme care fabrica asa ceva sa primeasca sanctiunile pe masura. Imaginati-va ca sunteti purtator de proteza dentara mobila si din varii motive nu o purtati doua saptamani, timp in care slabiti 5 kg sau va ingrasati 5 kg. Ce credeti ca se va intampla cand veti vrea sa o purtati din nou? Nu se va mai potrivi si nu va mai sta nici macar la dumneavoastra in gura, chiar daca ea a fost confectionata pentru dumneavoastra. Orice purtator de proteze stie ca la un anumit interval de timp se fac rebazari, adica se reamprenteaza si se rebazeaza proteza pentru momentul actual”, explica dr. Andra Custura, Clinica Andra Smile.

Stomatologia facuta pe internet este o gluma proasta, care din pacate poate atrage dupa sine probleme grave ale cavitatii bucale. Chiar daca comerciantul promite sa ajusteze proteza, asa cum se intampla in cazul verificat si dat ca si exemplu, numai gandul ca acele proteze au mai fost purtate ar trebui sa ne infricoseze. Bancul in care batranii care isi serbau a 40-a aniversare la restaurantul preferat si asteptau unul dupa altul sa faca schimba de proteza pentru a putea manca ar trebui sa ramana doar o gluma.Nu va mai mintiti singuri ca scapati mai ieftin cumparand o proteza din mediul online, lucrarile dentare sunt toate facute pentru a se potrivi doar dumneavoastra!

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *