Premiera in Romania: primul pacient tratat prin tehnica Mitraclip!

1401-heart-terms-artO noua interventie medicala, in premiera in Romania, a avut loc ieri la Centrele de Excelenta ARES, efectuata de catre o echipa mixta de medici romani si straini, condusa de catre Dr. Vlasios Ninios, medic cardiolog interventionist. Un pacient in varsta de 65 de ani a fost operat prin tehnica Mitraclip, o procedura minim invaziva realizata pentru prima oara in Romania, care reduce gradul insuficientei mitrale de la severa pana la normala (de la gradul IV la gradul I).

Pacientul s-a prezentat la Centrele Ares in urma cu o luna, diagnosticat cu insuficienta cardiaca severa si regurgitare mitrala severa, cu indicatie clara pentru procedura de Mitraclip. Dupa o evaluare corecta, am programat procedura mentionata. Am efectuat procedura sub anestezie generala, cu durata de mai putin de doua ore si la sfarsitul procedurii am constatat reducerea insuficientei mitrale de la grad sever, la grad usor. Pacientul se simte foarte bine, este treaz si va fi externat in 48 de ore. Întreaga interventie a fost un real succes.”, a declarat Vlasios Ninios, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenta ARES.

Insuficienta mitrala se manifesta prin respiratie grea (dispnee severa), oboseala (fatigabilitate), cauzate de boala valvei mitrale.

Procedura Mitraclip se efectueaza in laboratorul de angiografie si, de obicei, se practica sub anestezie generala, sub control radiologic si ecografic (ETE). Prin aceasta tehnica, nu mai este necesara deschiderea pieptului, ci, printr-o incizie de doar 8 MM in vena femurala, se introduce sistemul Mitraclip si anume, un cateter ghid si un sistem care contine clipul cu doua „brate”, fiecare cu o portiune centrala (“gripper”) care faciliteaza unirea celor doua foite ale valvei.

Prin aceasta procedura se imbunatateste considerabil functia cardiaca, imbunatateste calitatea vietii si prelungeste astfel viata pacientului. Timpul de refacere postoperatoriu este mult mai mic decat in cazul unei operatii chirurgicale, constand in doua zile de internare, dupa externare, pacientul reluandu-si activitatea zilnica fara nicio restrictie.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *