Filmul „Inside Out / Intors pe dos” este distribuit de Forum Film Romania si va avea premiera pe 19 iunie 2015, fiind proiectat in format 3D, atat in varianta subtitrata, cat si in cea dublata.
O poveste plina de emotie si Emotii
„Emotiile acestea sunt precum niste voci din mintea noastra. Cand am inceput sa lucram la film, am privit in jurul nostru – la copii, prieteni, colegi – si ne-am dat seama ca fiecare are un temperament propriu. Toti avem perioade in care suntem fericiti sau tristi, dar unii oameni sunt pur si simplu veseli sau nervosi sau altfel. Riley este unul dintre acei copii fericiti. Astfel ca Bucuria trebuia sa fie prima Emotie care apare, iar ea are o relatie speciala cu Riley”, spune regizorul Pete Docter. „Bucuria are parte de 33 de secunde minunate in care e doar ea acolo”, adauga actrita Amy Poehler, care isi imprumuta vocea acestei emotii. „Apoi Riley incepe sa planga si apare Tristetea. Atunci Bucuria isi da seama ca trebuie s-o imparta pe Riley cu alte sentimente si emotii.”
Plin de farmecul-semnatura al Pixar, „Intors de dos” ne prezinta o minte plina de personaje memorabile, momente intense si umor. „Scopul nostru, inca de la inceput, a fost sa-l facem amuzant. Copiii mei l-au vazut si vorbesc doar despre Furie, li s-a parut extrem de distractiv. Iar calatoria Bucuriei si Tristetii reprezinta o aventura extraordinara”, spune producatorul Jonas Rivera. „Cred ca adultii – parintii – il vor privi intr-un mod cu totul diferit. Va fi vesel, insa exista ceva mai profund in film, pentru ei. E ceva ce Walt Disney si-a dorit intotdeauna sa faca”, a continuat el. „E ca o lume pe care o percepi drept foarte familiara si magica in acelasi timp”, a completat Poehler.
Reteta Pixar
Realizatorii Pixar sunt recunoscuti pentru munca de cercetare pe care o fac la orice film – fie ca este vorba despre a deveni un expert in designul de automobile pentru „Cars / Masini” sau a explora Scotia pentru a descoperi peisajele pentru „Brave / Neinfricata”. Artistii si povestitorii din spatele filmului „Intors pe dos” au vrut sa se cufunde in stiinta mintii, studiind amintirile, emotiile umane si modul in care acestea evolueaza in perioada adolescentei. Ei au lucrat cu oameni de stiinta, neurologi, psihologi si alti experti pentru a intelege mai bine cum functioneaza mintea.
Dr. Dacher Keltner – co-director al Greater Good Science Center si profesor de psihologie la University of California, Berkeley – i-a ajutat pe producatori sa aleaga cele cinci emotii prezente in film. „Cercetatorii au idei diferite despre cate emotii avem – sunt intre 4 si 27, in functie de cel intrebat”, spune expertul. In lucrarile Dr. Keltner sunt cuprinse 21, printre care si plictiseala, dispretul si stanjeneala. In final, au fost alese cinci Emotii, care se regasesc pe listele majoritatii cercetatorilor.
Apoi, realizatorii filmului au trebuit sa defineasca fiecare Emotie si rolul acesteia in mintea lui Riley, precum si sa treaca prin procesul dificil de gasire a aspectului potrivit pentru fiecare. „Aspectul si designul Emotiilor trebuia sa le reaminteasca oamenilor ca acestea sunt personificari ale unor sentimente”, spune Docter. „Nu sunt oameni micuti. Sunt Emotii. Sunt formate din energie, din mii de particule. Am vrut sa reprezentam cum sunt emotiile – formele, culorile, precum si personalitatile lor.”
„Ne-a placut mult ideea ca ele vin la lucru in fiecare zi. Ele au o functie de indeplinit acolo si isi dau toata silinta, pentru ca o iubesc pe Riley. Cheia este, bineinteles, ca fiecare are o alta sarcina – si fiecare sarcina este la fel de importanta”, spune Rivera. „Unul dintre aspectele mele preferate in legatura cu animatia este cat de expresiva e aceasta”, spune Docter. „Poti face un personaj sa se miste in moduri imposibile din punct de vedere fizic, dar sa arate modul in care tu simti. Am reusit sa obtinem un tip de miscare in acest film pe care nu l-am mai avut in altele.”
Cand a trebuit sa creeze designul celor cinci Emotii, echipa de productie a fost hotarata sa obtina rezultatul dorit, implicand resurse, tehnologie, imaginatie si cercetare. „Tot filmul este construit in jurul acestor Emotii – ele conduc. Noi putem control felul in care actionam, dar nu putem alege cum simtim”, explica Docter.
Sinopsis
Maturizarea poate fi un parcurs cu hopuri, iar acest lucru nu reprezinta o exceptie nici pentru micuta Riley, in varsta de 11 ani, mai ales cand este dezradacinata de viata ei din Midwest, odata ce tatal sau incepe un job nou in San Francisco.
Asemeni noua, tuturor, Riley este ghidata de cinci Emotii – Bucurie (Amy Poehler), Frica (Bill Hader), Furie (Lewis Black), Dezgust (Mindy Kaling) si Tristete (Phyllis Smith). Emotiile locuiesc in Sediu, centrul de control din interiorul mintii lui Riley, de unde o ajuta si o sfatuiesc zi de zi. Pe masura ce Riley si emotiile ei se straduiesc sa se adapteze la noua viata din San Francisco, dezordinea se dezlantuie. Iar cand Bucuria și Tristețea sunt absorbite din greșeala in adancurile minții lui Riley – luand cu ele cateva amintiri fundamentale –, Frica, Furia si Dezgustul sunt nevoie sa preia conducerea. Iar Bucuria si Tristetea trebuie sa se aventureze prin locuri necunoscute – Memoria de Lunga Durata, Taramul Imaginatiei, Gandurile Abstracte si Productia Viselor – intr-o incercare disperata de a se reintoarce la Sediu si la Riley.