Indiferent daca vorbim despre copii sau despre adulti, nici o persoana nu este imuna la expunerile repetate la curentii reci produsi de aparatele de aer conditionat, cu atat mai putin daca are afectiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare sau de probleme osteoarticulare. Conform reprezentantei clinicii din Bucuresti, atat persoanele sanatoase, cat si cele care se confrunta frecvent cu dureri de spate e bine sa evite sa petreaca prea mult timp in incaperi cu temperaturi scazute, nu doar pentru ca pot raci.
”Multe din afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzatia de rece si cum, in aceasta perioada caniculara in majoritatea locurilor in care mergem – magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri etc – temperatura este mentinuta artificial cu cel putin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar daca in acele momente senzatia pe care o simte este cat se poate de placuta. Aerul rece este unul din factorii destabilizatori ai sistemului vertebral, pe langa traumatism, dezhidratare, postura corporala incorecta, lipsa de substante minerale”, a declarat Mihaela Proicea.
Managerul Bio Ortoclinic sustine ca printre afectiunile agravate de frig se numara: discopatia, scolioza, spondiloza, lombosciatica, lumbago si cifoza.
Problemele de la nivelul coloanei debuteaza cu modificari ale proprietatilor fizico-chimice ale discurilor intervertebrale, care pierd din grosime si din mobilitate. Mai mult, se schimba conturul suprafetei articulare, muschii si ligamentele devin flasce si mai putin elastice apoi, apare faza instabilitatii. Vertebrele se vor misca
mai mult decat trebuie sau decat se intampla in mod normal, miscarea antrenand dupa sine un efect de tip foarfece cu dureri si scadere a mobilitatii corpului. Durerile de spate pot fi percepute direct in zona afectata, dar pote fi simtite si in alta parte a corpului (radiata).
Cum se reechilibreaza coloana
In cazul aparitiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei cele mai eficiente si noninvazive tratamente constau in decompresie, mobilizare si exercitii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficienta poate sustine recuperarea in astfel de blocaje, asociata cu odihna.