Motivele traditionale ale portului popular romanesc sunt o sursa de inspiratie pentru designerii autohtoni, dar si pentru cei internationali, care le transforma si le reinterpreteaza pentru a le integra astfel in contemporan. Pe masura ce traditionalul isi gaseste loc in vestimentatia actuala, este importanta si gasirea unui echilibru intre cele doua stiluri, vechi si nou, pentru o imagine unitara.
Nicoleta Chirica, designer si fondator Iutta, impartaseste din experienta sa de revalorificare a folclorului printr-o abordare moderna, inovativa:
- Valorile stramosesti, reintroduse in tinuta zilnica
Un mod contemporan de a valorifica traditia si mostenirea culturala este prin preluarea simbolurilor stramosesti de pe ii si arhitectura straveche si introducerea lor in componentele unei garderobe moderne. Pe langa aspectul original pe care il ofera, acestea au si menirea de a ridica accesoriul la nivel de simbol, prin semnificatia elementelor ce il compun.
”Filosofia din spatele unor astfel de piese ale creatorilor actuali de moda este aceea de a face trimitere prin design la mostenirea ancestrala, la semnificatii si simboluri locale. In aceeasi maniera, toate creatiile Iutta au la baza valorificarea folclorului si suplinirea nevoii de identitate si autenticitate. Astfel iau nastere accesorii de inspiratie traditionala, care sunt foarte usor de purtat si adaptat tinutei de zi cu zi, ele devenind chiar o continuare a femeii care le poarta si o suma a credintelor ei.”, spune Nicoleta Chirica, designer si fondator Iutta.
- Piesa de inspiratie folclorica, elementul central al tinutei
Cel mai armonios mod de a introduce elementele folclorice intr-o tinuta, fara a o incarca, il reprezinta alegerea unei singure piese cu motive traditionale si transformarea ei intr-un punct central. De multe ori, mai putin inseamna mai mult si simplitatea adauga valoare unui outfit.
O ie cu broderii complexe, cusaturi atente sau aplicatii din margele poate fi alaturata prin contrast unor jeansi cu o croiala casual. Palariile din piele intoarsa si botinele cu franjuri ii pot oferi vestimentatiei un aspect cu atat mai boem si relaxat. De asemenea, gentile sau accesoriile cu motive folclorice dau viata oricarei tinute neutre.
- Poarta elementele de inspiratie folclorica in mod firesc
Naturaletea este secretul unei tinute reusite. Atunci cand piesele alese se armonizeaza frumos, ele pot crea impreuna o poveste. Elementele vestimentare de inspiratie traditionala sau motivele lor specifice pot fi introduse in tinute intr-un mod firesc, devenind parte din look-ul de zi cu zi
- Fii mereu pregatita sa le spui povestea
Piesele vestimentare si accesoriile inspirate de cultura traditionala vor fi mereu nu doar o incantare a privirii, ci si un mod de a spune o poveste in care tu esti personajul principal. Ea poate fi dusa mai departe si impartasita tuturor celor dragi si nu numai.
”Este foarte important ca in spatele fiecarei creatii sa existe o poveste. Acest lucru se intampla si in atelierul nostru, unde se cos astfel de povesti despre traditii si valori pe genti si accesorii din piele, iar prin ele autenticul este transpus in contemporan. Elementele de inspiratie folclorica transmit o stare, vorbesc de la sine si insufletesc orice tinuta.”, adauga Nicoleta.
- Alege produse create de designeri autohton
Autenticitatea este cea care diferenta intre produsele semnate de designeri si cele create in masa de marii retaileri ai modei. Creatiile autohtone sunt mai mult decat simple accesorii sau obiecte vestimentare. Realizate manual, cu o finisare atenta si accent pe detalii, ele devin o marca a culturii noastre, o mostenire de pret pentru fiecare generatie si o dovada a faptului ca pasiunea naste frumos.