Infertilitatea este definita ca incercarea de a ramane gravida (cu relatii sexuale frecvente) timp de cel putin un an, fara a avea, insa, succes. Infertilitatea feminina, infertilitatea masculina sau o combinatie a celor doua afecteaza milioane de cupluri din intreaga lume. Se estimeaza ca intre 10 si 18% dintre cupluri au probleme in a concepe cu usurinta un copil.
Infertilitatea rezultata ca urmare a factorilor feminini este prezenta in aproximativ o treime din cazuri, iar din factori masculini, tot o treime din cazuri. Cauza este fie necunoscuta, fie o combinatie de factori masculini si feminini in celelalte cazuri.
Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti prezinta care sunt cele mai frecvente 5 afectiuni care duc la infertilitatea feminina.
1. Tulburarile ovulatiei
„Ovulatia rara sau deloc este cauza infertilitatii la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de catre hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburari de ovulatie”, explica dr. Silviu Istoc.
• Sindromul ovarului polichistic – Sindromul ovarului polichistic provoaca un dezechilibru hormonal, care afecteaza ovulatia. Acesta este asociat cu rezistenta la insulina si obezitate, cresterea anormala a parului pe fata sau corp si acnee. Este, totodata, cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine. Totusi, sunt variante de sindrom al ovarului polichistic la care pacienta este de greutate normala si nu are probleme de ten, singurele manifestari ale sindromului fiind dereglarea hormonala si lipsa ovulatiei.
• Insuficienta ovariana prematura – de asemenea, numita insuficienta ovariana primara, aceasta tulburare este, de obicei, cauzata de o reactie autoimuna sau de pierderea prematura a ovulelor din ovar (posibil din cauza genetica). Ovarul nu mai produce ovule si reduce productia de estrogen. Uneori aceasta insuficienta ovariana apare in urma unui tratament de chimioterapie (citostatice), alteori in urma unor operatii la nivelul ovarelor.
2. Probleme ale trompelor uterine
Trompele uterine anormale sau blocate impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul sau blocheaza trecerea oului fertilizat catre uter.
„Boala inflamatorie pelvina, o infectie a uterului si a trompelor uterine cauzata de chlamydia, gonoree sau alte infectii cu transmitere sexuala este o cauza binecunoscuta a infertilitatii feminine; chirurgia anterioara in abdomen sau pelvis, incluzand aici operatia de sarcina ectopica, in care un ovul fertilizat se implanteaza si se dezvolta intr-o trompa uterina in loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilitatii. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de catre medicul care urmareste pacienta”, precizeaza Dr. Silviu Istoc.
3. Endometrioza
Endometrioza apare atunci cand tesutul care creste normal in uter, creste in alte locuri. Aceasta crestere anormala a tesutului endometrial – si indepartarea chirurgicala a acestuia – poate provoca cicatrizari, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizatia si implicit functia normala a ovarului.
Endometrioza poate afecta, de asemenea, peretele uterului, perturband implantarea ovulului fertilizat. Afectiunea pare sa afecteze fertilitatea si in moduri mai putin directe, inca incomplet elucidate, fiind una dintre cele mai importante cauze de sterilitate.
4. Afectiuni uterine sau de col uterin
Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin impiedicarea implantarii sau cresterea probabilitatii unui avort spontan:
• Polipi sau tumori benigne (fibroame) sunt frecvente in uter. Unele pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea, afectand fertilitatea. Cu toate acestea, multe femei care au fibroame sau polipi raman insarcinate.
• Adenomioza, cicatrici sau inflamatii in uter pot intrerupe implantarea.
• Anomaliile prezente de la nastere, cum ar fi un uter septat, bicorn, pot determina aparitia unor probleme in incercarea de a ramane gravida.
• Stenoza cervicala, o ingustare a colului uterin, poate fi cauzata de o malformatie mostenita sau de o deteriorare a colului uterin.
• Uneori, colul uterin nu produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermei sa patrunda catre uter.
5. Infectiile aparatului genital
Infectiile aparatului genital precum boala inflamatorie pelvina sau endocervicitele pot afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Boala inflamatorie pelvina cronica poate fi complet asimptomatica, dar se poate manifesta si prin dureri in zona pelviana ori in timpul contactelor sexuale. Netratata, aceasta afecteaza uterul, trompele (obstructie tubara), ovarele, facand imposibila aparitia unei sarcini.
Endocervicetele sunt acele infectii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuala, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea duc mai tarziu la o inflamatie a trompelor, din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de aceste boli la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine. Infertilitatea este determinata de faptul ca, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate cobori catre uter si nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru a realiza fecundatia. Infectiile sexuale care duc la boala inflamatorie pelviana pot fi identificate, in cazul femeilor, prin examen ginecologic de rutina, dar si prin prelevarea de secretie cervicala.
Cand trebuie sa consulti un doctor
• Pana la varsta de 30 de ani, este bine sa incerci sa ramai insarcinata timp de cel putin un an inainte de testare sau tratament.
• Daca ai intre 30 si 40 de ani, discuta cu medicul dupa sase luni de incercare.
• Daca ai peste 40 de ani, medicul poate dori sa inceapa imediat testarea sau tratamentul.
Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.