Sarcina dupa cezariana – tot ce trebuie sa stii de la un specialist

femeie insarcianta

Sarcina este o perioada memorabila pentru fiecare viitoare mamica. In momentul in care ai nascut si ai deja un copil, multe femei se gandesc sa conceapa si urmatorul copil cat mai rapid. Insa, in cazul unei operatii de cezariana, poate fi necesar sa astepti mai mult decat in mod normal inainte de a planifica o noua sarcina. Astfel, daca te gandesti deja cat de curand poți avea un bebelus dupa o nastere prin cezariana, dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iți va raspunde in continuare la aceasta intrebare si iti va spune tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Care ar trebui sa fie intervalul de timp dintre sarcini dupa o cezariana?

„Dupa cezariana, este bine sa astepți cel puțin sase luni pana la urmatoarea sarcina. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatații recomanda un decalaj de 24 de luni pentru a reduce riscurile adverse materne, perinatale si infantile. Aceasta recomandare este valabila atat pentru viitoarea nastere prin cezariana, cat si pentru cea naturala. Ofera-i organismului suficient timp sa se vindece.”, afirma dr. Silviu Istoc.

Mai mult decat atat, daca sarcina s-a instalat in mai putin de sase luni dupa o operatia de cezariana, creste riscul de rupere uterina in cazul nasterii vaginale. In plus, perioada intre sarcini iti ofera timpul necesar sa legi o mai stransa conexiune intre tine si copilul tau.

Care sunt riscurile asociate cu apariția unei sarcini imediat dupa cezariana?

Placenta praevia: In aceasta condiție, placenta se ataseaza de peretele uterin inferior care acopera complet sau parțial colul uterin al mamei. Este asociata cu sangerare vaginala inainte, in timpul sau dupa nastere.

Dezlipirea de placenta: Aceasta este o complicație asociata data de dezlipirea placentei inainte de producerea nasterii. Acest lucru duce la suferința fetala acuta, de regula este o complicatie catastrofala.

Nastere prematura: O pauza de mai putin de sase luni intre sarcini poate conduce la nastere prematura. In acest caz, bebelusii se pot naste uneori inainte de 36-37 saptamani.

„Risc crescut de ruptura uterina: Nasterea vaginala dupa o cezariana poate duce la ruptura uterina, mai ales daca pauza dintre cele doua sarcini este foarte mica. Ruptura uterina reprezinta ruperea cicatricii de la nivelul uterului. Femeile supraponderale prezinta un risc mai crescut de ruptura uterina.”, adauga dr. Silviu Istoc.

Sfaturi pentru cresterea sanselor de a ramane insarcinata dupa cezariana

Iata cateva lucruri care te vor ajuta sa concepi in mod natural dupa ce ai trecut printr-o operatie de cazariana.

Urmareste-ti ciclul menstrual pentru a sti cand ovulezi: Dupa nastere, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la normal. Modificarile hormonale dupa sarcina iti pot modifica ciclul lunar. Monitorizeaza-ti menstruatia cu atentie in fiecare luna pentru a intelege perioada cea mai fertila. Odata ce cunosti aceste lucruri, sansele de concepere cresc.

Nu neglija stilul de viața: Adopta un stil de viața sanatos dupa operatia de cezariana. Alege o alimentație sanatoasa, fa exerciții fizice in mod regulat, incearca sa stai departe de factori stresanti si evita fumatul si consumul de alcool. Un stil de viața sanatos iti ridica starea de spirit si te ajuta sa ramai insarcinata.

Nu uita de aportul de vitamine: creste aportul de vitamine, cum ar fi acidul folic. Este necesar sa ii oferi corpului vitaminele necesare pentru a-ti recapata puterea.

Inainte de a planifica urmatoarea sarcina, este recomandat sa consulti medicul pentru a-ti oferi cele mai bune indrumari.

Supranumit si doctorul care salveaza viețile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *