In primul rand, foarte importanta este informarea corecta asupra diverselor boli specifice sau prezente in zona in care calatoriti si care pot fi transmise prin intermediul alimentelor contaminate, in special in cazul celor de origine animala. Astfel, veti cunoaste mai bine ce tip de alimente sa evitati, precum si ce vaccinuri este indicat sa faceti inainte de a pleca in concediu (ex: vaccinul impotriva gripei aviare).
De asemenea, foarte important este sa consumati apa si alimente sigure. Astfel, trebuie sa va asigurati ca locul din care achizitionati aceste produse este unul care respecta pe cat de mult posibil standardele de siguranta. Alegeti alimente ambalate si despre care stiti sigur ca au fost tinute la temperaturile recomandate, iar fructele si legumele consumati-le cat mai proaspat. In plus, evitati vanzatorii ambulanti – alimentele tinute in soare si praf au un risc crescut de contaminare, iar provenienta acestora este de cele mai multe ori incerta, facand practic imposibil un control al calitatii. In ceea ce priveste apa, aceasta e intotdeauna de preferat sa fie imbuteliata, iar ambalajul trebuie verificat cu atentie, pentru a va asigura ca este intact si nu a permis patrunderea micro-organismelor patogene in interior. Daca nu sunteti siguri de calitatea apei, incercati sa o fierbeti bine, astfel incat sa fie distruse bacteriile si virusurile potential existente in aceasta, iar daca acest lucru nu este posibil, asigurati-va ca aveti cu dumneavoastra tablete pentru dezinfectarea apei de uz uman.
In situatia in care achizitionati produse alimentare pe care urmariti sa le preparati chiar dumneavoastra, respectati regulile de baza pentru o alimentatie sigura:
- spalati-va bine pe maini inainte de a incepe prepararea;
- spalati, de asemenea, ingredientele, dar si vasele in care urmeaza sa le puneti;
- preparati corect alimentele;
- tineti separate alimentele preparate de cele crude;
- depozitati alimentele in conditii optime, la temperaturi scazute.
In cazul in care, in ciuda tuturor masurilor de precautie, consumati alimente contaminate, trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori, manifestarile includ diaree, greata si varsaturi, dar si febra. Majoritatea cazurilor de acest fel trec de la sine in cateva zile, insa e indicat sa cereti ajutorul medicilor daca simptomele sunt severe. De asemenea, trebuie sa evitati dezhidratarea organismului folosind saruri rehidratante si consumand cat mai multe lichide. In final, ceea ce trebuie inteles este faptul ca majoritatea problemelor provocate de o alimentatie contaminata pot fi evitate prin respectarea unor masuri simple de siguranta alimentara. Prin atentia acordata detaliilor pot fi prevenite situatii neplacute, iar dumneavoastra va puteti bucura de concediul mult dorit.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare
Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscutã juridic si semnatara a Contractului colectiv de munca pe ramura.
Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.