Ecografia transvaginală vs. ecografia transabdominală

femeie insarcianta

Ecografia transvaginală (sau endovaginală) este o procedură sigură și simplă pe care medicii o folosesc în vederea examinării organelor interne din regiunea pelvină feminină. Aceasta folosește unde sonore de înaltă frecvență – nu radiații! – pentru a produce imagini detaliate ale organelor interne.

Spre deosebire de ecografia clasică, abdominală, ecografia transvaginală are o acuitate imagistică net superioară care ajută la stabilirea unui diagnostic de precizie. Ecografia transvaginală este folosită și în urmărirea unei sarcini în evoluție, de obicei până în săptămâna opt sau chiar zece. Totuși, ea se poate efectua oricând pe parcursul sarcinii, dacă există suspiciuni cu privire la posibilitatea existenței unor anomalii la făt.

Când se recomandă o ecografie transvaginală

În primul rând, ecografia transvaginală este necesară atunci când ecografia transabdominală (clasică) doar relevă unele anomalii, neputând însă oferi o imagine clară și detaliată cu privire la acestea. De asemenea, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea acestei investigații atunci când pacienta acuză durere pelvină sau există sângerări vaginale inexplicabile. Alte indicații pentru efectuarea unei ecografii transvaginale sunt confirmarea unei sarcini aflată într-un stadiu incipient, diagnosticarea sarcinii ectopice (extrauterină), verificarea chisturilor, fibroamelor uterine și polipilor, a trompelor, colului și vezicii sau verificarea montării corespunzătoare a dispozitivului intrauterin (sterilet). Și pentru specialistul în infertilitate, ecografia transvaginală este un important instrument de lucru, cu ajutorul acestuia putând fi identificate afecțiunile și anomaliile care fac imposibilă obținerea unei sarcini pe cale naturală. În cazul endometriozei, de exemplu, sunt necesare imagini de o calitate mai mare decât poate oferi ecografia clasică, și de aceea este preferată cea transvaginală.

În cazul femeilor gravide, se apelează la ecografia transvaginală pentru a monitoriza bătăile inimii fătului, pentru a verifica statusul colului uterin și pentru a putea fi observate orice posibile modificări ce ar putea conduce la complicații cum ar fi avortul spontan sau nașterea prematură. Aceeași investigație mai poate examina placenta (tot în scopul depistării unei anomalii) și poate identifica sursa unei sângerări anormale.

Deși, ca procedură, ecografia transvaginală este mai neplăcută decât cea transabdominală, informațiile oferite de aceasta sunt superioare. Precizăm că nu este necesară anestezierea pacientei, iar disconfortul pe perioada investigației – care poate dura între o jumătate de oră și o oră – este minim.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

 

 

 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *