Viitorul analizei comportamentale aplicate în România – Șanse în plus pentru copiii cu autism și nu numai

ABA

România are nevoie de reglementarea practicii în analiza comportamentală aplicată și de un sistem eficient prin care să ofere servicii recunoscute și acreditate tuturor copiilor diagnosticați cu autism.

ABA România este asociatia care s-a înființat la inițiativa unui grup de profesioniști acreditați la nivel internațional în ABA (Applied Behavior Analysis) de catre Behavior Analyst Certification Board cu scopul de a reprezenta analiștii comportamentali și reglementa practica în analiza comportamentală aplicată în România.

În acest proces, s-au alăturat și alte organizații reprezentative din domeniu, ce vor susține dezvoltarea ABA România. Autism Voice, Help Autism, Lumea lui Arthur, Învingem Autismul, DAAL Autism Project, Centrul Rainbow, alături de specialiștii acreditați BACB vor colabora pentru a dezvolta și reglementa ABA în România.

În prezent, România se află pe locul 6 în Europa conform numărului de specialişti acreditaţi ca Board Certified Behavior Analyst și pe locul 4 la nivel de specialişti acreditaţi ca Registered Behavior Tehnician.

Este o poziționare excelentă, această fiind și o motivație puternică pentru specialiștii din ABA România de a continua acest demers și pentru a oferi servicii recunoscute și acreditate tuturor copiilor cu autism din țară.

În acest moment echipa ABA România lucrează la câteva proiecte importante ce vor fi anunțate pas cu pas, pe măsură ce se concretizează.

Principalul pas și primul care va fi făcut în perioada următoare este recunoașterea profesiei de analist comportamental și a celei de ”terapeut ABA”.

Există deschidere din partea Ministerului Muncii pentru a reglementa cele două profesii și, în cel mai scurt timp, va veni și un răspuns oficial.

„În acest moment în România, analiștii comportamentali își desfășoară activitatea conform reglementărilor și codului de etică al BACB. Este însă necesar ca și la nivel național să avem o instituție care ne reprezintă și ai cărei membri depun eforturi pentru a recunoaște profesia în România și a promova susținut standardele de aplicare în analiza comportamentală, atât în tulburările de spectru autist, cât și în celelalte domenii în care și-a dovedit eficacitatea de-a lungul timpului. Scopul ABA România este acela de a deveni o organizație puternică, ce va reprezenta analiștii comportamentali în relație cu instituțiile statului și va promova standardele în aplicarea analizei comportamentale în România.”, declară Anca Dumitrescu, Președinte ABA România.

Mai mult detalii despre activitatea ABA România găsiți și pe http://aba-romania.ro/ și https://www.facebook.com/abaromania/

 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *