Românca Alexandra Paucescu face senzație în lume după ce a lansat, pe vremuri de pandemie, cartea „Doar o soție de diplomat”

Alexandra Paucescu Just a diplomatic spouse 5 (1)

Alexandra Paucescu are 42 de ani si este… “Doar o soție de diplomat” („Just a diplomatic spouse”), așa cum și-a intitulat si cartea pe care a lansat-o în urmă cu puțin timp, chiar în plină pandemie de COVID-19.

Este o femeie ambițioasă, mamă a doi copii minunați, voluntar activ, iubitoare de mare, muzică, sport. În  liceu a avut o bursă în statele Unite ale Americii, după care a urmat Facultatea de Management la București și are un Master în Administrarea Afacerilor. Însă toate acestea au prin contur și i-au fost inspirație pentru  cartea abia lansată pentru că, înainte de orice, Alexandra Paucescu este căsătorită cu un diplomat de carieră care acum se află în misiune la Berlin. Această postură a determinat-o să aștearnă pe hârtie experiențele trăite în calitate de femeie al cărui statut este și va fi de… „Doar o soție de diplotat” („Just a diplomatic spouse”).

„Când vine vorba despre noi, soțiile diplomaților de carieră, de cele mai multe ori imaginea cu care suntem asociate  are ceva dintr-un șablon cu puternic aer hollywoodian. Există destul de multe clișee, uneori simpatice, alteori chiar deranjante. În majoritatea filmelor suntem prezentate ca femei mereu zâmbitoare, etalon de eleganță și grație, mame devotate, gospodine perfecte, gazde politicoase, sorbind discret dintr-un cocktail rafinat la petreceri sofisticate, în fiecare seară … LA DOLCE VITA!

Îmi amintesc că cineva m-a întrebat o dată, poate în glumă, poate serios: „O, aveți imunitate diplomatică, așadar practic puteți să mă omorâți și să scăpați ușor?” E doar un exemplu de idee total greșită pe care oamenii ar putea să o aibă despre noi.

Într-adevăr, privită din afară, este cu siguranță o viață privilegiată. Poți vedea lumea, întâlnești o sumedenie de oameni interesanți și influenți, ai totodată multiple experiențe de viață memorabile. Trăiești într-o lume protejată, cu imunitate, doar diplomatică însă … nu pentru suflet!

În spatele aparențelor se găsește o întreagă paletă de emoții, trăiri, realizări dar și decepții, renunțări la propriile visuri și aspirații …

Dincolo de avantajele evidente există un întreg carusel de sentimente. Faptul că o dată la câțiva ani îți pui întreaga viață în câteva cutii și lași tot ce-ți era cunoscut și familiar în urmă, pune o presiune enormă atât pe tine cât și pe cei din jur. La urma urmei, psihologii consideră că mutarea este a treia cea mai stresantă situație de viață, după moartea unei persoane apropiate și divorț. Și când vezi în fața ochilor piramida de bagaje, gata să plece spre o nouă destinație, credeți-mă pe cuvânt, numai relaxare sau fericire nu simți!

Alexandra Paucescu Just a diplomatic spouse 3

Tot ceea ce știai și îți era familiar dispare brusc: stai intr-o casă nouă, trăiești după reguli noi, vorbești poate într-o limbă nouă, ești singur… La început îți lipsește totul de acasă, și acest sentiment acut de dor ține cel puțin primele șase luni după fiecare mutare…practic o iei mereu de la zero, ca într-o reeditare perpetuă a legendei meșterului Manole … Trebuie să fii puternică pentru a te adapta acestui stil de viață și să fii capabilă să-i recunoști avantajele, să înveți zilnic și să iei ce e mai bun din ea.

Intri intr-o lume care te expune la un amalgam de culturi si tradiții, înveți să asculți și să-i observi pe ceilalți, să fii atent la tonul conversațiilor si la gestică, să recunoști și să respecți limitele culturale inerente fiecărei nații.

Când te muți, nu lași în urmă doar familia și prietenii, ci și, cel mai adesea, munca și cariera pe care le-ai clădit poate în ani întregi. Să fim sinceri, indiferent de experiența și nivelul academic ridicat, pe care majoritatea soțiilor de diplomați le au, o eventuală reconversie profesională pe parcursul acestei vieți nomade, este foarte dificilă, obositoare și uneori nereușită.

Iar cand apar și copiii în acest puzzle, atunci tabloul perfect al unei curse infernale este gata. Cu fiecare nouă mutare apar noi provocări, pe principiul “copii mici, problem mici… “. La început cauți cea mai potrivită grădiniță, școală, pe urmă, pe masură ce trece timpul, apar și dramele sentimentale, nemulțumirile adolescentine și refuzul adaptării facile la acest gen de conviețuire… din fericre nu e cazul nostru… încă …”, a explicat Alexandra Paucescu, autoarea volumului “Doar o soție de diplomat” („Just a diplomatic spouse”).

„De curând am pus pe hârtie gândurile și aventurile mele din ultimii peste zece ani. Carte mea, „Just a Diplomatic Spouse” (distribuită de retailerul online Amazon), este o colecție de evenimente simpatice, povești amuzante și emoții profunde, dar și un scurt ghid de  reguli de protocol si înaltă eticheta diplomatică.

Alexandra Paucescu Just a diplomatic spouse 8

Cartea prezintă detaliile de culise ale unei lumi profund ierarhice, fascinante dar necunoscută marelui public, în general. Este un blog, jurnal de călătorie dar și de viață…

Din ea poți sa afli mai multe despre noi, sotiile diplomaților, și despre viata noastră de zi cu zi, evenimentele diplomatice traditionale, implicarea și activitățile tipice de reprezentare sau voluntariat  dar și multe momente care sigur îți vor pune un zâmbet pe buze.

Cu trecerea anilor, încet, încet începi să îți găsești propriul loc  în universul diplomatic, realizezi că, prin încăpățânare și perseverență, poți deveni mai mult decât un simplu partener decorativ de „călătorie” și că poți realiza lucruri care să te reprezinte pe tine și țara ta, cu mândrie.

De fapt, te obișnuiești cu acest stil de viață și îi apreciezi multiplele valențe si posibilități.

În fiecare nouă destinație începi sa prinzi gustul locurilor, începi sa ai melodii preferate în limbi pe care nici nu le cunoșteai cu ceva timp în urmă, feluri de mâncare preferate, arome exotice și necunoscute odinioară, descoperi locuri de care te îndrăgostești, oameni de care te legi sufletește pe viață …  și când totul devine confortabil și familiar… e timpul sa o iei de la început…”, a conchis Alexandra Paucescu.

Cartea “Doar o soție de diplomat” („Just a diplomatic spouse”) a apărut, doar în limba engleză, la mijlocul lunii martie, în același timp cu introducerea măsurilor de distanțare socială legate de COVID-19 la Berlin.

Link carte format electronic

Link carte format hardcopy

 

 

 

 

 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *