Masajul scalpului este mai mult decât relaxant!

Ești una dintre acele persoane care se relaxează atunci când cineva le masează scalpul și le trece ușor cu degetele prin păr? Atunci știi cât de relaxant poate fi un astfel de moment! Însă, e posibil să nu te fi gândit niciodată la câte beneficii pot deriva dintr-un masaj al scalpului. Pe lângă faptul ca este un moment extrem de relaxant, acest tip de masaj aduce și beneficii atât pielii, cât și părului. Să vedem cum!

Masajul scalpului este cea mai veche tehnică terapeutică cunoscută

Multă vreme renumită și practicată în medicina tradițională chineză, această tehnică se bazează în mare măsură pe existența curenților de energie accesibili prin atingere. Conform acestui concept, douăsprezece vase meridiane formează căi prin corpul uman și acestea pot fi percepute de simțuri. Ele leagă larg organele, dar și suprafața întregului corp. Interesant: calea fiecărui vas traversează zona din jurul craniului nostru până la zona occipitală. Vasele sunt toate implicate în gestionarea circulației fluidelor în corpul nostru. Concret, masajul se bazează pe principiul general că toate informațiile primite de un individ sunt transmise prin organism. Scopul masajului? Acela de a promova unitatea și coordonarea între minte și corp, iar modul în care creierul percepe această informație depinde de senzațiile fizice. Acesta este motivul pentru care corpul și mintea se afectează reciproc.

Dar care sunt beneficiile masajului scalpului, dincolo de efectul de relaxare?

Scalpul este stratul epitelial pe care este implantat părul, iar masarea acestuia îi permite oxigenarea. Așadar, masajul scalpului face părul mai frumos, mai strălucitor și mai sănătos. Și nu doar atât! Acesta are, de asemenea, multe alte beneficii. Însă pentru a obține beneficii, este important ca masajul să fie făcut constant și destul de des.”, spune Carmen Oproiu, medic balneolog în cadrul bazelor de tratament Herculum Spa (Afrodita Resort& Spa) și Diviana Spa (Diana Resort).

Va trebui să aloci câteva minute unui masaj al scalpului, dar beneficiile sunt multe:

Promovează creșterea părului

Masajul scalpului favorizează creșterea firului de păr. Așadar, poate fi foarte util în cazul căderii părului, care este adesea sursa multor stări de anxietate. Totuși, este important de știut că este normal sa pierzi unele fire zilnic (între 50 și 100), mai ales atunci când are loc schimbarea anotimpurilor, dar și în perioadele de stres sau de modificari hormonale.

Un alt aspect important: Pentru a optimiza beneficiile masajului, este indicat să folosești un ulei care ajută la creștere (ceea ce înseamnă că întărește și face ca părul să fie mai fortificat și mai gros, prevenind ruperea acestuia) precum uleiul de ricin și cel de nucă de cocos. De altfel, aceste două uleiuri sunt foarte utile și pentru prevenirea căderii părului, uneori din cauza pielii prea uscate sau prea grase, ai cărei pori sunt înfundați.

Ajută la relaxare

Ca toate masajele, masajele scalpului sunt, de asemenea, o sursă excelentă de relaxar care ajută la eliberarea tensiunii și a stresului acumulat. O știi și tu: este un moment foarte relaxant deoarece acționează asupra sistemului nervos prin ameliorarea tensiunii. Și încă ceva: nu-i așa că te simți super relaxată atunci când coaforul te spală pe cap? În plus, acesta alocă câteva minute pentru a masa scalpul, tot pentru a asigura o senzație de bine. În special, masarea centrului capului oferă relaxare și bunăstare, în timp ce stimularea zonelor din spatele urechilor permite eliberarea tensiunii. În schimb, este de preferat să eviți să te concentrezi pe zona tâmplelor, bogată în terminații nervoase, al căror masaj trebuie rezervat experților și profesioniștilor.

Calmează scalpul iritat

În acest caz este important să folosești uleiul și șamponul potrivite și neagresive (fără sulfați). Dacă scalpul este iritat, trebuie efectuat un masaj foarte delicat, pentru a nu ataca prea mult pielea sensibilă. În acest sens, uleiul de măsline are proprietăți hrănitoare și, prin urmare, poate fi ideal în cazul unui scalp iritat. Dincolo de bunăstarea senzorială pe care o oferă, un simplu masaj poate avea un efect profund asupra sănătății scalpului și frumuseții părului.

Cum să calmezi un scalp hiperactiv?

În acest caz, tehnica folosește mișcări de sus în jos, care calmează stresul rezidual, fără a provoca o scădere a energiei. Tehnica reglează excesul de energie și fluxurile circulatorii. Întărește acțiunea liniștitoare și calmantă a uleiurilor esențiale din produsele de tratament și acționează ca o baie răcoroasă, calmantă și răcoritoare pentru scalpul tău! Frigul favorizează vasoconstricția, igienizează, descongestionează, calmează și ameliorează orice semn de iritație.

Cum să revitalizi un scalp plictisitor?

Pentru a revigora scalpul, cel mai bine este să se opteze pentru o tehnică care folosește mișcări de jos în sus. Scopul este de a energiza sistemul vascular capilar, fluxurile circulatorii și organismul în general. Căldura masajului favorizează pătrunderea ingredientelor active, stimulează microcirculația, înmoaie scalpul și ameliorează tensiunea la nivelul terminațiilor nervoase. Poate suna surprinzător, dar este un automasaj energizant și relaxant în același timp! În plus, dacă tratamentul ales include uleiuri esențiale, acest automasaj le va întări acțiunea de tonifiere și va da scalpului un adevărat impuls vital.”, adaugă specialistul.

În funcție de scop, pot fi alese diferite tehnici de masaj

În funcție de scopul profesionistului sau al beneficiarului, un masaj al scalpului poate folosi o varietate de tehnici: effleurage, frecare, presiune (shiatsu), modelare, drenaj etc. Masajul acționează într-un mod țintit asupra scalpului într-un mod care oferă o reală ameliorare a stresului. Diversele tehnici de automasaj eliberează tensiunea, calmează și reglează fluxul circulator. Acestea stimulează microcirculația și contribuie la irigarea corectă a bulbilor de păr pentru un păr mai puternic și mai rezistent. De asemenea, masajele pot favoriza creșterea părului.”, punctează medicul balneolog.

Direcția tehnicii de masaj este, de asemenea importantă. Astfel, masarea de jos în sus a capului crește energia și stimulează circulația și este ideală pentru scalpul obosit, plictisitor și devitalizat.

În schimb, atunci când tehnica folosește direcția de sus în jos, aceasta reglează excesul de energie și reduce activitatea scalpului hiperactiv.

Este important să fii blând cu tine, cu scalpul tău, deoarece prea multă frecare ar putea avea efectul opus, provocând ruperea părului fragil și iritația pielii, precum și formarea unei cantități mai mari de mătreață.

În ceea ce privește sincronizarea, nu este nevoie de masaj pentru o perioadă lungă de timp: 3 minute sunt suficiente. Iar dacă obișnuiești să asculți muzică la duș, poți folosi o melodie cu rol de „cronometru”.

Scalpul necesită o atenție specială în funcție de starea sa. Un automasaj îl poate înviora și calma. Acesta stimulează microcirculația sanguină și ajuta la creșterea volumului părului.

Bucură-te de sănătate până în vârful firului de păr! Alege din meniul nostru, masajul tău preferat:

https://www.afroditaresort.ro/…/herculum_spa_menu_ro 

https://www.afroditaresort.ro/ 

https://www.dianaresort.ro/

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *