Vestea aparitiei unei sarcini aduce fericire in familie. Insa, uneori, bucuria este scurta durata cand sarcina are drept rezultat avortul. Un eveniment de acest gen poate fi atat de coplesitor pentru femei, incat amana incercarea de a ramane din nou insarcinata din cauza fricii.
Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti explica tot ce trebuie sa stii atunci cand planuiesti o viitoare sarcina dupa ce ai trecut printr-un avort.
Este usor sa ramai din nou insarcinata dupa un avort?
Avortul nu afecteaza fertilitatea femeii, deoarece procesul de ovulatie continua ulterior. Aceasta inseamna ca orice femeie care doreste sa ramana gravida dupa un avort ar putea ramane. Cu toate acestea, avorturile mari la cerere si cele ilegale au tendinta de a duce la complicatii cum ar fi traumatisme ale vezicii urinare si intestinelor, care ar putea duce la deteriorarea pe termen lung a sistemului reproducator. Aceste complicatii apar in principal atunci cand chirurgul este necalificat sau nu dispune de instrumentele necesare pentru a efectua procedura.
Cat de repede poti ramane insarcinata dupa avort?
„Cat de repede dupa un avort poti ramane gravida depinde de mai multi factori. Ovulatia este un fenomen natural. De indata ce ciclul normal de ovulatie dupa avort se reia, ai sansa de a concepe din nou. Daca nu ai utilizat masuri de contraceptie, este posibil sa concepi imediat dupa avort, la 2-3 saptamani. Poti ramane gravida chiar in termen de 7-10 zile dupa avort, chiar daca inca mai sangerezi. Aparitia imediata a unei noi sarcini este posibila, dar nu este recomandata deoarece corpul va trebui sa se vindece.”, explica dr. Silviu Istoc.
Este recomandat sa astepti cel putin 3 luni inainte de a decide din nou sa ai un copil. Aceasta perioada este indicata pentru siguranta si bunastarea atat a mamei cat si a copilului. Corpul tau va avea nevoie de timp pentru a se recupera din trauma.
Care sunt factorii de risc?
„Avortul, daca are consecinte care vor fi tratate in mod profesionist, nu prezinta un factor de risc si ar trebui sa permita unei femei sa aiba ulterior o sarcina normala. Insa, avortul impreuna cu unele probleme medicale nerezolvate pot ingreuna aparitia unei noi sarcini. Acestea pot fi evitate prin vizita constanta la medic si luarea unor masuri corespunzatoare de precautie.”, adauga dr. Silviu Istoc.
Lucruri de facut daca planifici o sarcina dupa avort
• Poarta o discutie detaliata cu medicul ginecolog sau cu un expert in fertilitate. S-ar putea sa fii sfatuita sa faci niste teste pentru a verifica sistemul de reproducere, dar si pentru pregatirea fizica si mentala pentru a face fata sarcinii in conditii de siguranta.
• Daca ai suferit recent un avort, permite corpului sa se vindece si sa se pregateasca pentru urmatoarea sarcina. Conceperea prea devreme dupa un avort poate provoca stress organismului care se recupereaza de la traume. Pierderea unui copil nenascut poate avea, de asemenea, un impact psihologic care poate duce la anxietate si, in consecinta, va afecta dezvoltarea sanatoasa a fatului.
• Daca nu esti pregatita pentru sarcina, asigura-te ca utilizezi masuri contraceptive.
• Trebuie sa fii pregatita mental sa ai un copil, pentru ca vei avea de-a face cu multe schimbari hormonale si de dispozitie dupa un avort spontan.
Un avort nu inseamna neaparat ca o sarcina viitoare nu mai este posibila. Datorita caracterului tabu al subiectului, multe persoane nu cunosc toate detaliile despre avorturi. Atata timp cat consecintele avortului sunt tratate in cadrul clinicilor autorizate, ele sunt perfect sigure si nu afecteaza sanatatea mamei.