Interesul romanilor pentru produsele dietetice creste cu peste 20% in perioada verii

colaj alimente specialeIn perioada verii romanii acorda un interes din ce in ce mai mare sanatatii si aspectului fizic, vanzarile de pe segmentul de produse dietetice crescand cu peste 20% in lunile iulie-august, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala, specializat in produse dietetice si terapeutice pentru adulti si copii. Cu toate acestea, o foarte mare parte dintre clientii raioanelor sau magazinelor de specialitate inca asociaza produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slabit sau, mai grav, cu alimentele recomandate bolnavilor de diabet.

“Una dintre cele mai mari greseli pe care inca o fac clientii magazinelor de specialitate este legata de semnificatia pe care o dau termenului de produs dietetic. Astfel, nu putine sunt cazurile in care cei care doresc sa slabeasca inteleg ca toate produsele dietetice sunt recomandate in regimurile de slabire sau, mai grav, in care un diabetic isi cumpara un produs contraindicat in dieta sa doar prin prisma faptului ca l-a gasit in sectiunea de produse dietetice”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

In categoria produselor dietetice nu intra doar alimentele pentru slabit

Potrivit reprezentantei magazinului, semnificatia termenului “dietetic” nu vine de la „dieta de slabit”, ci de la dieta alimentara.

Astfel, contrar preconceptiilor gresite care incadreaza produsele dietetice in categoria alimentelor “fara zahar” sau cu “0% grasimi”, acest termen se refera, in primul rand, la alimentele recomandate in diferite afectiuni si regimuri alimentare, din care trebuie sa lipseasca un element contraindicat de afectiunea in cauza.

“Daca in cazul bolnavilor de diabet produsul dietetic este echivalentul unui aliment cu indice glicemic scazut, in cazul celiacilor acestea se refera la produsele fara gluten, in cazul bolnavilor de fenilcetonurie la cele sarace in proteinte, in cazul intolerantei la lactoza la alimentele fara lapte si, in cele din urma, in cazul dietelor de slabire, la produsele alimentare sarace in carbohidrati, sau cu un continut caloric scazut. Tocmai pentru a diminua riscul unor astfel de confuzii, in magazinul nostru am si segmentat categoriile de produse in functie de afectiunea sau dieta careia i se adreseaza ”, a mai spus Maria Martac, de profesie biolog.

Care sunt produsele de care trebuie sa ne ferim in regimurile de slabire si cum ar trebui sa arate o dieta responsabila vara?

In ceea ce priveste categoria produselor dietetice pentru slabit, potrivit reprezentantei AlimenteSpeciale.ro, consumatorii trebuie sa fie deosebit de atenti in selectia acestora, o mare parte dintre alimentele de acest tip existente pe piata avand un efect contrar celor specificate pe ambalaj, facilitand formarea depozitelor de grasime sau, mai grav, fiind asociate cu aparitia unor boli precum diabetul, obezitatea sau cancerul.

Pericolele cele mai mari cu privire la produsele de slabit intervin, de cele mai multe ori, din cauza substantelor chimice adaugate pentru a substitui un element din varianta originala, fara de care alimentul nu ar mai avea acelasi gust, culoare sau consistenta. Colorantii, conservantii si, nu in ultimul rand, carbohidratii continuti de unele produse recomandate in regimurile de slabire nu doar ca au efecte nocive, dar nu isi ating nici scopul pentru care au fost create.

“De foarte multe ori, produsele light au un continut foarte sarac in lipide, insa compenseaza prin aportul de carbohidrati de proasta calitate, care contribuie in aceeasi masura la depunerea surplusului ponderal. De asemenea, in dietele de slabire sunt foarte periculoase si alimentele fara zahar, care, desi au o functie calorica scazuta si nu ridica colesterolul, pot contine indulcitori mult mai daunatori pentru sanatate, precum este si aspartamul”, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, singurele dulciuri procesate permise in dietele de slabire nu ar trebui sa contina mai mult de 8 grame de zahar pe portie sau sa foloseasca alti indulcitori cu exceptia celor pe baza de fructoza sau extracte naturale din plante (agave, stevia etc.).

Mai mult, consumatorii de produse dietetice pentru slabit trebuie sa fie foarte atenti la continutul de aditivi si de grasimi ale alimentelor. Astfel, desi produsele fara grasimi au o valoare calorica mai scazuta, o dieta bazata pe un continut foarte redus in lipide poate pune in pericol sanatatea, grasimile de origine vegetala fiind absolut necesare pentru o buna functionare a organismului. De asemenea, majoritatea produselor sarace in grasimi pot avea un continut mai mare de E-uri care ajuta la conservarea acestora pentru o perioada mai mare de timp, motiv pentru care in cazul alegerii unor produse cu un termen mai scurt de garantie, consumatorul poate avea siguranta ca acestea sunt mai proaspete si contin mai putini aditivi.

In plus, potrivit Mariei Martac, indiferent daca tin sau nu o dieta de slabire, toate persoanele ar trebui sa fie mai atente la alimentatie, mai ales in perioada verii, cand creste riscul anumitor alergii si boli. In acest sens nu trebuie neglijate fructele, legumele si verdeturile locale de sezon, o hidratare corespunzatoare si o alimentatie cat mai naturala si saraca din punct de vedere caloric. De asemenea, un alt aspect care nu trebuie sa fie neglijat, mai ales in cazul celor care isi doresc sa slabeasca, este  miscarea si nivelul de efort fizic pe care il depun zilnic.

Ce cumpara romanii vara din magazinele de specialitate si care este valoarea cosului mediu de cumparaturi in online?

In ceea ce priveste volumul de produse dietetice vandute in sezonul cald, potrivit AlimenteSpeciale.ro, acesta creste cu peste 20%  in comparatie cu celelalte luni din an, clientii fiind reprezentati in proportie de 80% de femei  de peste 25 de ani, cu venituri peste medie, interesate de un stil de viata sanatos si de o conditie fizica cat mai buna in perioada verii.

Indulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele, lapele vegetal si  dulciurile sarace in calorii se regasesc in topul celor mai cumparate produse in aceasta perioada, cosul mediu de cumparaturi atingand, de cele mai multe ori, valoarea de 250 RON.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *