„Tocmai persoanele despre care nimeni nu isi imagineaza nimic fac lucrurile pe care nimeni nu poate sa si le imagineze!”
Aceasta fraza descrie perfect filmul „The Imitation Game” (Jocul Codurilor), nominalizat la opt premii Oscar si noua Globuri de Aur.
Atunci cand am decis sa il vizionam, am facut-o cu inima indoita, mai ales ca Benedict Cumberbatch nu este unul dintre actorii nostri preferati. Acum nu ne mai pare rau.
Pe scurt,”The Imitation Game” prezinta povestea lui Alan Turing, matematician, criptanalist si erou de razboi, recunoscut ca fiind pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. El a coordonat un grup divers de savanti, lingvisti, campioni la sah si ofiteri ai serviciilor secrete, punandu-se pe seama lui spargerea unui cod asa-numit „de nespart” al masinariei Enigma a Germaniei, in al Doilea Razboi Mondial. O portretizare intensa, care te urmareste, a unui om sclipitor si complicat, „Jocul Codurilor” urmareste un geniu care, sub o presiune cumplita, a ajutat scurtarea razboiului, salvand mii de vieti.
Regizat de Morten Tyldum, cu un scenariu de Graham Moore, filmul ii are in rolurile principale pe Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance si Mark Strong.
Benedict face un rol genial, reusind sa creeze un Alan Turing perfect: ciudat si frumos in acelasi timp. Acum stim ca nu ar fi fost niciun alt actor mai potrivit pentru acest rol. Chiar si perechea pe care o face cu Keira Knightley reuseste sa ne smulga un zambet. Bineinteles, prestatia Keirei putea fi mult imbunatatita si suntem sigure ca adevarata Joan Clarke nu era chiar atat de simpatica.
De remarcat sunt si prestatiile actorilor Charles Dance si Mark Strong, care formeaza un duo perfect, cu replici inteligente si acide. Se completeaza si aduc un strop de savoare intregii actiuni.
Trebuie sa recunoastem ca povestea impresionanta a lui Alan Turing ne-a tinut in scaune de la inceput pana la sfarsit si ne-a facut sa traim fiecare clipa la intensitate maxima. Probabil te gandesti ca actiunea intr-un film despre un geniu al matematicii nu poate fi prea intensa, insa te inseli!
Drama prin care trece Turing este mai intensa si mai profunda ca orice tip de actiune. Un om genial salveaza milioane de vieti prin descifrarea Enigmei si se sinucide dupa ce nu reuseste sa reziste tratamentului de castrare chimica la care a fost supus pentru a scapa de pornirile homosexuale.
Muzica lui Alexandre Desplat completeaza intregul peisaj, punand acente exact acolo unde trebuie.
La final ramai doar cu replica lui Joan: „Tocmai persoanele despre care nimeni nu isi imagineaza nimic fac lucrurile pe care nimeni nu poate sa si le imagineze!”.
Nota noastra: 10