Filmul „Femeia in aur / Woman in Gold” este distribuit de Forum Film Romania si va avea premiera pe 29 mai 2015.
Povestea
Pentru regizorul Simon Curtis, introducerea in povestea Mariei Altmann a venit prin vizionarea unei emisiuni realizate pentru seria de documentare Imagine, pentru postul BBC. Prezentata de prietenul sau Alan Yentob si intitulata „Stealing Klimt”, emisiunea a relatat povestea picturii, a familiei Altmann si a luptei pentru a recupera tablourile care s-au aflat odata in casa din copilarie a Mariei, dar au fost prezentate si interviuri ample cu Altmann, Randol Schoenberg si Hubertus Czernin, cei doi barbati cheie care au ajutat-o pe Altmann sa castige batalia in cele din urma.
Pentru a construi scenariul, echipa a fost completata de premiatul dramaturg Alexi Kaye Campbell, care a fost imediat prins de poveste, in special de aspectele istorice si de juxtapunerea dintre noua lume din Los Angeles si lumea veche din Viena, precum si de cele doua personaje incredibile care stau la baza intregii povesti. Inca de la inceput, Curtis, Langan si Thompson au fost cu totii de acord sa spuna povestea Mariei si a lui Randy plasand-o in lumea contemporana. Ei au considerat ca este la fel de important sa descrie viața Mariei la Viena pana la Anschluss, precum si modul in care nazistii au furat posesiunile familiei sale, dar si evadarea Mariei in America.
Misiunea lui Campbell a fost sa faca povestea coerenta din punct de vedere intelectual si emotional, fara a permite insa ca procedura de restituire a cazului Altmann sa acapareze latura emotionala a filmului. Desi Maria Altmann a murit in 2011, Schoenberg a fost in viața si prezent de-a lungul intregii etape de dezvoltare, citind cu atentie fiecare paragraf a scenariului. Campbell isi aminteste calatoria in California pe care a facut-o pentru a-l intalni fata in fata pe Schoenberg, cu scopul de a discuta despre latura legala complexa a cazului: „Mi-aduc aminte ca i-am spus: «Randy, trebuie sa vorbesti cu mine ca si cum eu sunt un baiat de sase ani, si poate nu chiar cel mai destept baiat de sase ani. Doar condu-ma foarte incet prin poveste». A fost foarte util.”
Personajele principale
Pentru a o portretiza pe incapațanata si luptatoarea Maria Altmann, Helen Mirren a fost prima si singura alegere a lui Curtis. „Desi am stiut-o dinainte pe Helen, niciodata nu am lucrat cu ea”, spune el. „A fost o foarte mare incantare pentru mine atunci cand Helen mi-a impartasit entuziasmul fata de scenariu. Este perfecta pentru rol pentru ca e inteligenta si increzatoare in fortele proprii. E de origine rusa si e credibila in rolul unei persoane din mediul evreiesc. Ea are atat spiritul, cat si furia personajului. Am fost foarte norocosi ca a acceptat sa joace acest rol.” „Helen este o actrița desavarsita, care se poate mula pe orice rol”, adauga si Thompson. „Este subtila si delicata; este, de asemenea, amuzanta si indrazneata. Are toate trasaturile potrivite pentru Maria, inclusiv un anume iconoclasm”.
Cu Mirren distribuita in rolul Mariei, Harvey Weinstein a fost cel care a sugerat prima data ca Ryan Reynolds sa joace rolul lui Randy Schoenberg. Prezenta acestui cuplu ciudat in relația centrala a filmului „Femeia in aur” a facut pe toata lumea sa realizeze ca sugestia lui Weinstein a fost una inspirata, inteligenta si farmecul natural al lui Reynolds avand sa faca personajul mai placut audientei. „Ryan are intelect, spirit si profunzime, elemente care sunt foarte importante in conturarea acestui personaj”, afirma Thompson. „A fost o alegere excelenta si el insusi a intrat foarte puternic in rol.”
„Harvey m-a sunat si mi-a spus: «Salut, Reynolds! Astazi este ziua ta norocoasa»”, isi aminteste actorul. „Avea dreptate. Este o poveste extraordinara despre care stiam doar cateva lucruri, pentru ca am vazut pictura la o expoziție dedicata lui Klimt, cand eram mai tanar, in timpul unei calatorii pe care am facut-o prin Europa. Povestea este fascinanta, iar sansa de a petrece cateva luni cu extraordinara Helen Mirren a fost un privilegiu”, a completat el.
Pentru Mirren, povestea lui Altmann a fost o noua descoperire. „Povesti ca aceasta, care isi au originea in viața reala, au o picanterie si un continut emotional suplimentare, pentru ca stii ca au fost adevarate”, mentioneaza Helen. „Este acea poveste clasica despre lupta dintre cei slabi si cei puternici, iar cand cei slabi castiga, se transforma intotdeauna intr-o poveste emotionanta semnificativa. Cred ca majoritatea dintre noi se identifica cu aceasta situatie.”
Locatii de filmare si detalii de producție
Filmarile la „Femeia in aur” au inceput pe 23 mai 2014 si au durat opt saptamani. In acest timp, echipa de producție si-a impartit timpul intre trei orase: Los Angeles, Londra si Viena. Pentru inceput, timp de o luna, distributia si echipa de filmare au fost la Londra. Desi capitala Marii Britanii nu figureaza in poveste, arhitectura de interior a marilor sali din Londra a reprezentat decorul pentru diverse momente din film. Printre cladirile in care s-a filmat se numara, de exemplu, Goldsmith’s Hall si Wandsworth Town Hall. Interiorul biroului de avocatura al lui Schoenberg din Los Angeles au fost filmate in Hemel Hempstead, in timp ce casa familiei sale, bungaloul lui Altmann din L.A. si apartamentul opulent al lui Bloch-Bauer din Viena anului 1938 au fost construite la Studiorile Twickenham.
Pentru ca „Femeia in aur” a fost filmat in trei tari si in trei perioade de timp diferite, Curtis si directorul de imagine Rose Emery au optat sa utilizeze imagini desaturate pentru trecutul istoric, in timp ce scenele contemporane sunt filmate cu vitalitatea cinematografiei americane moderne. Coloana sonora originala a filmului „Femeia in aur” reprezinta o colaborare intre Martin Phipps si compozitorul premiat cu Oscar Hans Zimmer.
Sinopsis
La saizeci de ani dupa ce a fugit din Viena in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o femeie in varsta, de origine evreiasca, Maria Altmann (Helen Mirren), isi incepe calatoria pentru recuperarea bunurilor familiei confiscate de nazisti, printre care se numara si celebrul tablou al lui Klimt, portretul lui Adele Bloch-Bauer I. Impreuna cu neexperimentatul, dar curajosul si tanarul avocat Randy Schoenberg (Ryan Reynolds), Maria porneste o batalie de proportii importante, care ii duce pana la inima institutiilor austriece si la Curtea Suprema a SUA, fortand-o sa se confrunte cu adevaruri dificile despre trecut.