Tu esti predispusa la afectiuni gingivale? Afla factorii de risc

media_144498329475303000Afectiunile gingivale afecteaza in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume.

Acestea reprezinta problema numarul 1 in igiena orala. Conform unui studiu aproximativ 80-85% dintre persoane risca sa faca o forma de boala parodontala cu evolutie cronica, 10% din populatie nu face nici un fel de boala parodontala fiind imuna, iar 5% risca sa faca o forma agresiva a bolii parodontale cu o evolutie mult mai rapida si un raspuns mult mai dificil la tratament.

Ce sunt afectiunile gingivo-paradontale?

Afectiunile gingivale apar atunci cand placa bacteriana acopera dintii si irita gingiile, care se inflameaza. Primul simptom care trebuie sa te ingrijoreze este sangerarea dintilor. Gingivita este prima faza a afectiunilor gingivale, atunci cand gingiile sunt inflamate si sangereaza.

“Gingivitele netratate perioade lungi de timp pot evolua spre afectiuni mai grave cum sunt parodontitele/parodontopatiile. Pe masura ce parodontita evolueaza, osul care fixeaza dintele in maxilare se retrage si dintii incep sa se clatine. Daca boala nu este oprita la timp, in final dintii ies singuri din os. De aceea parodontita a devenit cauza principala a pierderii dintilor”, spune medicul stomatolog Andra Custura, clinica Andra Smile.

Semne si simptome

Unul dintre primele semne este aparitia sangerarii in jurul dintilor in timpul spalatului pe dinti sau in timpul meselor. Un alt semn este mirosul neplacut al gurii. O situatie care reprezinta o urgenta din acest punct de vedere este daca observati dinti care au mobilitate.

“Majoritatea oamenilor sufera de o forma sau alta a afectiunilor gingivale. In general gingivitele pot aparea la orice varsta, dar parodontoza apare cel mai des la varsta adulta de peste 40 de ani. Totusi boala evolueaza in cele mai multe cazuri foarte incet asa ca poate fi descoperita si tratata la timp,” adauga Dr.Andra Custura.

Semnele afectiunilor gingivale sunt in general greu de recunoscut, insa sunt detectate foarte repede de catre un medic stomatolog, la un control de rutina. Pe masura ce inaintam in varsta, sistemul nostru imunitar isi pierde eficacitatea comparativ cu varstele anterioare, iar scaderea imunitatii poate contribui la aparitia afectiunilor gingivale. Acestea pot duce la retractia gingivala si la expunerea din ce in ce mai mare a suprafetei dentare. Radacina dintelui este mult mai vulnerabila la atacurile acizilor generati de placa bacteriana. In plus, situatia se agraveaza deoarece placa bacteriana se acumuleaza mai intai la marginea tesutului gingival, acolo unde incepe suprafata expusa a radacinii dintelui.

Fumatul tinde sa cauzeze o crestere a bolii parodontale din varii motive. Fumul inhalat poate lasa toxine iritante pe dinti care pot fi dificil de eliminat prin igiena orala. Aceste substante nesanatoase pot provoca gingiilor sangerari grave. Fumatorii pot avea, de asemenea, un raspuns imun compromis la infectie, si probleme cu vindecarea corecta si oxigenarea – toti factorii care pot influenta negativ gingiile.In timpul sarcinii, gingiile pot deveni mai sensibile si mai vulnerabile la sangerari, din cauza modificarilor hormonale. In timpul sarcinii, organismul sufera atat de multe schimbari, incat ii este greu sa se obisnuiasca cu toate acestea. Din studiile efectuate, se constata ca peste jumatate dintre femeile insarcinate se confrunta cu afectiuni gingvo-dentare. Cel mai probabil, femeile insarcinate vor prezenta simptome ale afectiunilor gingivale incepand cu a doua sau a treia luna de sarcina, severitatea acestor afectiuni crescand pana in luna a opta. In aceasta perioada, unele femei observa sangerari, inrosirea sau inflamarea tesutului gingival.

Stresul neuro-psihic poate complica misiunea organismului de a combate afectiunile, deoarece stresul poate duce la supresia sistemului imunitar, favorizand astfel proliferarea bacteriilor care determina afectiunile gingivale.

“Stresul determina persoanele sa deprinda obiceiuri nefiziologice care duc la aparitia afectiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesanatoase, precum si sa ignore necesitatea asigurarii unei igiene orale zilnice adecvate sau necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist”, explica Dr. Andra Custura.

Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infectiile gingivale. Structura vaselor de sange este modificata, ceea ce poate cauza o reducere a circulatiei sangvine, care, la randul sau poate afecta structura tesutului gingival si a celui osos, facandu-le o prada usoara in fata atacului bacterian.Inflamatia gingivala este, de asemenea, asociata cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, pneumonie, artrita reumatoida.

Tratament

Motivul principal este acumularea de bacterii in jurul dintilor, iar de aceea tratamentul consta in indepartarea placii bacteriene in cele mai multe cazuri prin detartraj.“Atunci cand dintii sunt foarte afectati cu retractii mari de os si mobilitate patologica este nevoie de anestezie si curatarea subgingivala a radacinilor dentare prin igienizare subgingivala. Pentru indepartarea completa a bacteriilor pot fi necesare paste cu diferite antibiotice aplicate in jurul dintilor“, adauga Dr. Andra Custura.

Preventie

Cea mai buna metoda pentru a preveni afectiunile gingivale este asigurarea unei ingrijiri adecvate. Este esential sa vizitati medicul dentist o data la 6 luni. Utilizarea unei game complete de produse, adecvate starii de sanatate a cavitatii bucale, conform recomandarii medicului dentist: pasta de dinti, periuta de dinti, apa de gura, ata dentara, periute interdentare duce la o mai buna igiena orala si la scaderea riscului aparitiei afectiunilor gingivale. De asemena utilizarea tehnicii de periaj corecta asigura gingii sanatoase.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *