Interviu cu Dr. Mihai Creteanu: Totul despre fibromul uterin si embolizarea sa!

fibromTot mai multe femei se confrunta cu fibromul uterin de la o varsta din ce in ce mai tanara, asa ca am stat de vorba cu Dr. Mihai Jr. Creteanu, specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES din Suceava.

Am povestit despre diagnosticul cu fibrom uterin, despre cauze si despre metode de tratamen. Te invitam sa citesti cu atentie interviul de mai jos.

  1. Ce inseamna mai exact pentru o femeie un diagnostic cu fibrom uterin?

Leiomiomul uterin ( fibromul uterin ) este o tumoră non-canceroasă ( benignă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Localizarea, numărul și mărimea fibroamelor variază de la o femeie la alta .

O femeie care este diagnosticata cu fibrom uterin, in momentul in care opteaza si efectueaza procedura minim invaziva de embolizare, practic „uita” de simptomele dureroase precum: menstruatie abundenta si/sau dureroasa, sangerare intre menstruatii,durere in timpul actului sexual, durere si presiune pelvina, dureri de spate si / sau urinare precum si senzatia de balonare abdominala.

  1. Din ce cauza apare fibromul uterin? Care sunt factorii care duc la aparitia lui?

De regula 3 din 4 femei dezvolta fibrome uterine candva pe parcursul vietii, dar majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor pana la un ecograf de rutina, deoarece fibroamele uterine nu provoaca, la inceput, vreun simptom.

Cauza aparitiei fibromului uterin este total necunoscuta, insa printre principalii factori care pot duce la aparitia acestuia sunt: hormonii de estrogen si progesteron  cu valori mult mai mari, substantele chimice folosite in organism sau modificarile genetice aparute in tesuturi. Un factor de risc mare pentru aparitia fibromului o reprezinta femeia ajunsa la maturitatea reproductiva, dar si ereditatea – daca mama sau sora pacientei a fost diagnosticata cu fibrom uterin.

  1. De la ce varsta ar trebui sa ne facem griji ca am putea avea fibrom uterin ?

Dupa varsta de 35 de ani 4 din 10 femei sunt diagnosticate cu fibrom uterin in urma unui control ginecologic de rutina. Pana la varsta de 50 de ani, una din 2 femei urmeaza sa dezvolte un fibrom uterin cu dimensiuni cuprinse intre cativa milimetri pana la 22 de centimetri.

Pentru a evita aceste dimensiuni, o femeie incepand cu 32 de ani trebuie anual sa aiba cel putin un consult ginecologic care sa cuprinda obligatoriu ecografie.

  1. Care sunt optiunile de tratament si care este cea mai recomandata?

Tratamentul de prima mana pentru fibromul uterin, la orice varsta este descoperit, este fara doar si poate embolizarea.Echipamentele si tehnicile folosite de medicii radiologi interventionisti sunt tot mai moderne si sigure, garantand succesul interventiei.

  1. Ce informatii ar trebui sa detina o pacienta care sufera de fibrom uterin despre procedura de embolizare uterina? In urma acesteia, femeile pot ramane insarcinate?

Embolizarea fibromului uterin este considerata o procedura de prima alegere, cu un grad mare de siguranta, conceputa pentru a imbunatati starea de sanatate a pacientei si pentru a preveni necesitatea unor interventii chirurgicale complicate si de mare risc precum miomectomia sau histerectomia. Ca un plus, aceasta metoda minim invaziva vine in intampinarea femeilor care doresc sa ramana insarcinate post procedura, fiind cunoscut faptul ca este dificila, chiar imposibila mentinerea unei sarcini in momentul in care fibromul uterin este vascularizat.

 Chirita Alexandru (+4) 0724002777

  1. Care este varsta medie a pacientelor care se adreseaza embolizarii (de asemenea, varsta minima si maxima a pacientelor tratate)

Varsta minima a pacientelor a fost de 29 ani (in momentul embolizarii), iar cea maxima de 50 de ani. Varsta medie a pacientelor tratate prin metoda minim invaziva de embolizare a fost 40 -45 de ani.

  1. Particularitati ale cazurilor: dimensiune fibrom, afectiuni conexe, succes interventional, succes clinic.

Dimensiune fibrom:

Cel mai mare fibrom tratat in centrul ARES a fost de 110/98 – fibrom care la 6 luni a scazut in dimensiune pana la 59/68

Afectiuni conexe:

Marea majoritate a pacientelor tratate nu sufereau de afectiuni conexe. Aveau insa dureri pelvine de intensitate medie spre mare, menoragii si dismenoree.

Succes interventional:

In proportie de 99%, toate pacientele tratate in cadrul centrului ARES au avut ca rezultat post embolizare scaderea cu 60% in dimensiune a volumului uterin, precum si devasculzarizarea impreuna cu scaderea in dimensiune a fibromului uterin.

Succes clinic:

În urma embolizării fibromului, sangerarile uterine (principala cauza a pacientelor) încetează imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente si nu mai exista sangerari între menstruații. Celelalte simptome (senzatie de presiune in abdomen, urinatul frecvent ) vor disparea in timp odata cu scaderea in dimensiuni a nodulilor fibromatosi.

  1. Cat de importanta este evaluarea pacientelor post embolizare?

Evaluarea pacientelor post embolizare la 2 luni si la 6 luni este foarte importanta pentru medicul ginecolog care urmareste evolutia pacientei, atat pentru pacienta si mai ales pentru medicul radiolog interventionist, pentru a putea face o evaluare concreta a procedurii de embolizare a fibromului/fibroamelor uterine. Indiferent de vârstă, aceasta procedura se preteaza pacientelor care doresc un tratament minim invaziv, ce nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine. Alegerea tratamentului adecvat pentru tratarea fibromului uterin trebuie să țină seama în principal de dorințele pacientei privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, dar mai ales calitatea vieții după tratamentul minim inviziv .

  1. Cat de cunoscut este acest tratament in randul pacientelor?

Adresabilitatea in Suceava este relativ mica spre medie, intrucat nu exista promovarea aferenta pe acest segment, iar femeile nu au cunostinta de aceasta procedura minim invaziva.

  1. Informatii despre Dr. Creteanu: experienta interventionala si alte date.

Despre Dr. Creteanu:

Este medic specialist in Radiologie si Imagistica Medicala cu supraspecializare in neuroradiologie interventionala la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES din Suceava.  A urmat studiile Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” – Iasi, licentiat in septembrie 2005. Stagiul de pregatire medicala a fost realizat in Spitalului Universitar Stafford, Staffordshire, Anglia si Spitalului Universitar Freiburg im Breisgau, rezidentiatul in radiologie si imagistica a fost facut in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, iar cea mai importanta – supraspecializarea in neuroradiologie interventionala a parcurs-o atat in Toulouse, cat si in Besancon – Franta in perioada 2009- 2011.

Educatie si formare in terapia fibromului uterin

Dr. Mihai Jr. Creteanu este specializat în tehnicile de radiologie intervențională,fiind familiarizat cu tehnica de cateterizare supraselectivă și embolizare arteriala uterina, fiind discipolul dr. Rares Nechifor alaturi de care a lucrat intre anii 2008-2012.

Experienta interventionala

In ceea ce priveste activitatea profesionala, a realizat primele embolizari de anevrisme cerebrale din Bucovina, embolizarea fibroamelor uterine, embolizarea MAV cerebrale, embolizari de adenom de prostata si varicocel, vertebroplastia percutana, nucleoplastia percutana pentru hernia de disc si nu in ultimul rand numeroase diagostice (angiografii) a membrelor inferioare/superioare, artere carotide, artere subclavie, mezenterice si renale cu terapia endovasculara aferenta (angioplastie cu balon / stent).

Comenteaza cu facebook:

comentarii

1 Comment on Interviu cu Dr. Mihai Creteanu: Totul despre fibromul uterin si embolizarea sa!

  1. Cimbru Mihaela
    20/08/2016 at 13:35 (8 ani ago)

    Cum lucrurile bune ar trebui sa se raspandesca repede..sa speram ca noi, cei putini care am avut norocul sa aflam aceasta informatie si sa-l cunoastem pe dr. Mihai Jr. Creteanu, un om dedicat profesiei sale, sa vorbim prietenilor despre acest lucru in speranta de a putea ajuta cat mai multi oameni! Felicitari celor care se lupta mereu!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *