Locuri de poveste din Transilvania: Biertan si Richis

biertan640x430Stii acele locuri care te atrag de fiecare data, chiar daca le-ai mai vazut?

Asa este si in localitatea Biertan. Aici timpul parca s-a oprit. Biserica fortificata, parte a Patrimoniului mondial UNESCO, este principala „atractie”, unde vei vedea mai multi turisti straini decat romani si te vei simti ca intr-o poveste. Am fost acolo de cel putin trei ori si speram sa revenim si anul acesta!

biertan4 (1)

Aflata in judetul Sibiu, intre Medias si Sighisoara, localitatea Biertan este atestata documentar in 1224, fiind printre primele asezari germane de sasi. Biserica fortificata din Biertan a fost construita intre secolele XV-XVI in stilul gotic tarziu, cu elemente specifice Renasterii, iar altarul triptic din interiorul bisericii dateaza din anii 1514 – 1523.

biertan4 (2)

Puteti vizita biserica cu cele 3 randuri de ziduri concentrice aparate cu turnuri si bastioane, de usa Sacristiei sau tezaurului, cu o incuietoare cu 15 zavoare actionate concomitent, realizata in 1515 de artistul Johannes Reichmuth din Sighisoara.

Ansamblul bisericii fortificate din Biertan s-a pastrat cel mai bine de-a lungul timpului si este format din Turnul cu ceas, Turnul cu clopot, Turnul Primariei, Turnul catolic, Turnurile portii, Bastionul Tesatorilor si un turn cu o legenda aparte,  cea a “inchisorii indragostirilor”.

Legenda spune ca exista o camera cu un singur pat, o singura masa, o singura farfurie si in singur set de tacamuri, unde pe timpuri, cuplurile care nu se mai intelegeau si doreau sa se desparta erau inchise. “Inchisoarea indragostitilor” era locuinta lor pana acestia se hotarau sa ramana impreuna. O practica interesanta, nu-i asa?

biertan2 (2)

In anul 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, la 5 kilometri spre sud, a fost descoperit Donariumul de la Biertan, realizat din bronz, purtand inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda). Acum, il puteti vedea la muzeul Brukenthal din Sibiu.

Daca va hotarati sa innoptati in acest sat si sa profitati de linistea si frumusetea imprejurimilor, recomandarea noastra pentru relaxare completa: Complexul Medieval Unglerus, cu rezervare dinainte. (dimineata am mancat cea mai gustoasa omleta-ever!)

richis

Am fost primiti cu caldura de fiecare data, ne-am relaxat si am mers intr-o scurta plimbare pana in satul Richis, aflat la 5 kilometri distanta de Biertan, unde se poate vizita o biserica fortificata, mai mica fata de cea din Biertan (la ultima drumetie acolo, biserica era in renovare). Si aici, din pacate, sasii au parasit zona.

Ati vizitat bisericile sasesti fortificate din Transilvania? Care v-a placut cel mai mult?

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *