Totul despre disfunctiile tiroidiene in sarcina

femeie insarcianta

In timpul sarcinii, orice dereglare a hormonilor poate reprezenta un risc pentru dezvoltarea normala a sarcinii. Disfunctiile tiroidiene in timpul sarcinii au nevoie de o atentie speciala, din cauza complicatiilor ce pot aparea, in absenta unui tratament adecvat, atat la mama, cat si la fat. Sarcina produce modificari semnificative ale functiei si morfologiei glandei tiroide.

Astazi, dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne spune ce ar trebui sa stie orice viitoare mamica despre disfunctiile tiroidiene.

Hormonii tiroidieni sunt absolut necesari pentru dezvoltarea normala a fatului in primele 3 luni. Deoarece hipotiroidismul sau hipertiroidismul isi pot face aparitia in aceasta perioada, nivelurile tiroidiene trebuie monitorizate inainte si pe toata durata sarcinii.

„Afectiunile tiroidiene – hipertiroidism si hipotiroidism – sunt relativ frecvente in sarcina si important de tratat. Tiroida este una dintre glandele care alcatuiesc sistemul endocrin si este localizata in partea anterioara a gatului, inferior de cartilajul tiroid (numit si marul lui Adam). Aceasta elibereaza hormoni care regleaza metabolismul (modul in care corpul tau foloseste energia), inima si sistemul nervos, greutatea, temperatura corpului si multe alte procese din corp” afirma dr. Silviu Istoc.

Hormonii tiroidieni sunt deosebit de necesari pentru a asigura dezvoltarea sanatoasa a creierului si a sistemului nervos ale fatului in primele trei luni de sarcina, deoarece copilul depinde de hormonii viitoarei mamici, care sunt transportati prin placenta. La aproximativ 12 saptamani, glanda tiroida a fatului va incepe sa-si produca propriii hormoni tiroidieni.

Simptomele hipertiroidismului si hipotiroidismului in timpul sarcinii
Hipertiroidismul
„Simptomele hipertiroidismului pot imita cele ale sarcinii normale, cum ar fi o frecventa cardiaca crescuta, sensibilitatea la temperaturi mari si oboseala. Alte simptome ale hipertiroidismului includ urmatoarele: batai neregulate ale inimii, intensificarea starii de nervozitate, greata sau varsaturi severe, tremur usor, probleme cu somnul, pierderea in greutate sau cresterea redusa in greutate peste cea asteptata unei sarcini normale.”, completeaza dr. Silviu Istoc.

Hipotiroidismul
Simptomele hipotiroidismului, cum ar fi oboseala extrema si cresterea in greutate, pot fi usor confundate cu simptomele normale ale sarcinii. Alte simptome pot include: constipatie, dificultate de concentrare sau probleme de memorie, sensibilitate la temperaturi reci, crampe musculare.

Consecintele disfunctiei tiroidiene materne asupra bebelusului

Hipertiroidismul in timpul sarcinii poate conduce la cresterea frecventei anumitor complicatii, cum ar fi avortul spontan, travaliu prematur, deces fetal inainte de nastere, preeclampsia sau insuficienta cardiaca materna. Hipotiroidia materna se asociaza frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proportional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Studiile au aratat faptul ca acesti copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.

Important este ca in momentul in care o femeie decide ca isi doreste o sarcina, este recomandat sa exploreze functia tiroidiana, astfel incat daca este necesar, tratamentul sa fie inceput cat mai repede. Uneori problemele tiroidiene, in special cele autoimune, pot intarzia aparitia unei sarcini prin disfunctie ovulatorie.

Pentru un tratament corect si sigur este necesar consultul medicului astfel incat sarcina sa se dezvolte normal.

Supranumit si doctorul care salveaza vietile nenascute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *