24 de burse pentru tinerii cu rezultate școlare excepționale, aflați în situații vulnerabile

SMS_Copii in dificultate

Din 1 martie, tinerii români cu vârste între 16 și 26 de ani aflați în situații vulnerabile beneficiază de burse de suport pentru continuarea studiilor pre-universitare și academice și a proiectelor de cercetare, inovație și dezvoltare tehnologică.

Acest lucru este realizabil prin programul Jeans4Dreams, programul de CSR al companiei DHM, care acomodează etapizat cauze vulnerabile social printr-o paletă complexă de inițiative. Programul este parte a unei ample campanii de responsabilitate socială care se derulează până la 1 martie 2022 și urmărește să ofere acces la oportunități de educație superioară pentru tinerii aflați în situații economice precare.

Campania vine ca o continuare firească a activității Jeans4Dreams care din 2017 s-a axat pe susținerea copiilor ce suferă de boli rare, incurabile ori în faze terminale, infectați cu HIV/SIDA, cu tulburări din spectrul autist sau abandonați. După succesul unei campanii de donații prin SMS susținute de personalități ca Simona Halep, Ivan Patzaichin, Andreea Perju, Cristian Chivu sau Marcel Iureș, în care s-au trimis peste 20.000 de sms-uri recurente, Jeans4Dreams își îndreaptă acum atenția spre tinerii pentru care continuarea studiilor rămâne, din păcate, o opțiune condiționată, și nu o certitudine.

“Am decis să acordăm sprijin tinerilor în educație și să premiem eforturile lor extraordinare de a aduce valoare societății prin cercetare, dezvoltare academică și inovație tehnologică. Calitatea vieții, a sănătății, economiei și a mediului înconjurător este direct influențată de creditul și de resursele pe care le acordăm generației tinere, de investiția într-o educație care să le activeze și să le valideze curiozitatea, inventivitatea, creativitatea și leadership-ul.” – Dan Mateuț și Horia David, DHM.

Campania aceasta vine în contextul în care numărul tinerilor care urmează studii universitare sau post-universitare în România s-a redus dramatic, cu aproximativ 500.000 de studenți, în doar zece ani. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), arată că doar aproximativ 402.700 de absolvenți de liceu au ales să se înscrie la facultate în anul școlar 2018-2019, număr considerabil mai mic decât acum zece ani, când peste 890.000 de tineri optau să urmeze o formă de învățământ superior.

De asemenea, numărul tinerilor români care aleg studiile de licență este în continuă scădere. În același timp, potrivit INS, numărul tinerilor care optează pentru studii în străinătate crește anual cu 20%.

În acest context, Jeans4Dreams atrage atenția asupra riscurilor accesului precar și limitat la educație superioară pentru elevii și studenții români cu merite excelente, dar și asupra efectelor lui în societate.

“Semnalăm o creștere îngrijorătoare a numărului de tineri care din motive pragmatice nu pot accesa oportunitățile de educație care să le susțină dezvoltarea personală și profesională sănătoasă, în direcțiile în care excelează. Există foarte mulți tineri ce obțin burse de studiu, câștigă concursuri sau colocvii relevante, sunt acceptați la universități reputate sau în programe de cercetare cu impact sensibil asupra climatului social și a mediului și care nu își pot continua educația din rațiuni economice. Ne propunem să fim alături de ei în acest parcurs și să le sprijinim evoluția, din credința fermă că lumea în care trăim are nevoie de ei. De creația lor, de impactul lor, de umanitatea lor, de geniul lor, de visele lor.” – Dan Mateuț și Horia David, DHM.

Bursele Jeans4Dreams pentru continuarea educației liceenilor și studenților cu merite academice și cu excelență în inovație vor fi disponibile tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani, pentru proiecte și studii derulate în România și, în situații excepționale, și în Uniunea Europeană. Metodologia eligibilității și accesării burselor de către tineri este disponibilă pe platforma http://www.jeans4dreams.ro

 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *