Recenzie „Birdman Or (The Unexpected Virtue of Ingnorance)”

birdman-921016lDupa cateva saptamani in care am auzit tot felul de opinii legate de pelicula favorita la premiul Oscar pentru „Cel mai bun film”, am decis sa urmarim „Birdman Or (The Unexpected Virtue of Ingnorance)”.

Celebru odinioara pentru interpretarea unui popular supererou, actorul Riggan Thomson (Michael Keaton) vede cum dispare incet-incet din amintirile fanilor. Intr-o incercare disperata de a reatrage atentia si de a simti, o data in viata, ca realizeaza ceva apreciat atat de colegii de breasla, cat si de publicul larg, Riggan planuieste o piesa pe Broadway. Pentru a reusi, barbatul trebuie sa-si ignore egoul supradimensionat, mai ales daca vrea sa-si readuca aproape si familia.

Birdman

Filmul lui Alejandro González Iñárritu a impresionat criticii si a primit recenzii reusite in toata presa de dincolo de Ocean. Cu toate acestea, noi nu impartasim in totalitate opiniile lor. Avand o distributie impresionanta (Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts, Lindsay Duncan), „Omul-Pasare” nu a reusit sa ne impresioneze atat de mult, incat sa-l consideram deja favorit la Oscaruri.

Plina de clisee si stereotipuri, pelicula este o satira bine realizata. Michael Keaton, actor cu o cariera instabila, fost Batman, reuseste sa redea foarte bine tipologia eroului cazut in dizgratie, care isi doreste sa revina din nou in centrul atentiei.

Riggan Thompson este un actor cu probleme de personalitate care nu a reusit sa-si tina langa el familia si care nu poate sa se distanteze de ego-ul urias.

Probabil ca monologul lui Sam (Emma Stone), fiica lui Riggan, spune totul despre starea lui:

„Means something to who? You had a career before the third comic book movie, before people began to forget who was inside the bird costume. You’re doing a play based on a book that was written 60 years ago, for a thousand rich old white people whose only real concern is gonna be where they go to have their cake and coffee when it’s over. And let’s face it, Dad, it’s not for the sake of art. It’s because you want to feel relevant again. Well, there’s a whole world out there where people fight to be relevant every day. And you act like it doesn’t even exist! Things are happening in a place that you willfully ignore, a place that has already forgotten you. I mean, who are you? You hate bloggers. You make fun of Twitter. You don’t even have a Facebook page. You’re the one who doesn’t exist. You’re doing this because you’re scared to death, like the rest of us, that you don’t matter. And you know what? You’re right. You don’t. It’s not important. You’re not important. Get used to it.”

birdman-325862l-imagine

La final, „Birdman” iti da o stare de bine. Pentru ca te regasesti in multe dintre replicile actorilor si stii ca de multe ori si tu esti un Riggan in varianta proprie.

Pelicula a fost filmata dintr-un singur cadru: „Totul a inceput cu ideea lui Alejandro de a face o comedie dintr-un singur cadru. Aceasta prima informatie pe care ne-a dat-o a fost destul de ciudata si in mod cert interesanta. A fost fascinant, mai ales la inceput, fiindca totul era nou si destul de imprevizibil. Ideea unui cadru unic era dificila, fiindca era pentru prima data cand tot ce era pe pagina avea sa se vada in film, aspect de care a trebuit sa tinem cont in scrierea scenariului. Precizia a fost esentiala pentru toate tranzitiile si pentru modul in care acestea afectau ritmul dialogului si momentele comice„,spune Nicolás Giacobone, unul dintre scenaristi.

In plus, Iñárritu spune ca s-a identificat cu o parte a povestii lui Riggan: „Riggan e profund uman. Am vazut in el un fel de Don Quijote, al carui umor vine din nepotrivirea si din permanenta inadecvare a ambitiilor lui marete la realitatea ignobila care il inconjoara. Practic, e povestea noastra, a tuturor.

Acum, ca ai toate coordonatele, tu decizi daca sa urmaresti sau nu „Birdman”. Noi iti spunem sa-i dai o sansa.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *