Ce trebuie sa faci pentru a ingriji un dinte devitalizat?

smile1Una din intrebarile constante cu care se confrunta medicii stomatologi la cabinet din partea pacientilor are in vedere situatia si ingrijirea dintilor devitalizati. ”De ce trebuie sa imbrac un dinte devitalizat? Nu-i putem pune o plomba?”

Dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile, explica pe intelesul tuturor de ce dintii devitalizati trebuie imbracati, pentru a ne putea bucura de un zambet sanatos, cu ajutorul caruia putem deschide milioane de usi, nu-i asa?

”Motivele pentru care este recomandat sa imbracam dintii devitalizati sunt multiple, insa inainte de a vi le enumera, sa intelegem ce inseamna un dinte fara nerv. Dintele devitalizat, fara nerv este un dinte fara viata. Nervul care a dat semnalele dureroase si/ sau infectioase a fost indepartat prin tratamentul de canal si apoi acele canale de pe radacinile dintelui, unde nervul a stat, vor fi obturate definitiv. In urma acestui tratament de canal dintele este unul fara viata, fara vascularizatie interna ceea ce inseamna ca nu ar mai trebui sa apara dureri la stimuli de orice fel, dintele urmand sa devena casant. Pur si simplu smaltul ajunge sa se comporte ca o sticla si apar fisuri in el, care pot duce apoi la fracturi pe care noi nu le putem controla si/ sau anticipa. Partea cea mai neplacuta este ca nu putem sti niciodata ce se va intampla cu el, daca il lasam devitalizat”, explica dr. Andra Custura.

Sunt mai multi factori care influenteaza recomandarea stomatologica de a imbraca dintele:

Localizarea dintelui

Atunci cand dintele se afla mai in spate este obligatoriu sa fie imbracat pentru ca in aceasta zona forta masticatorie este foarte mare si toate acestea fac ca riscul de fractura sa creasca foarte mult. Fractura nu se poate anticipa si daca se petrece la radacina din pacate dintele va fi pierdut si va avea indicatie de extractie.

Daca este un dinte din zona frontala (din fata), incisivi – canini, e bine sa stiti ca-l puteti intari cu un pivot de fibra de sticla si se poate pastra asa, cu mentiunea ca din punct de vedere estetic nu va fi satisfacator pentru ca isi va schimba culoarea. Pivotul de fibra de sticla poate fi folosit daca distructia dintelui permite acest lucru pentru ca de cele mai multe ori cand unui dinte ajunge sa i se scoata nervul deja el a pierdut destul tesut dentar.

Muscatura/ ocluzia

Cei mai multi dintre noi nu avem o muscatura corecta ceea ce duce la o distribuire incorecta a fortelor masticatorii si de aici inca un motiv pentru imbracarea dintilor devitali.

”Imaginati-va ca aveti un dinte devital intr-o zona laterala unde deja va lipseste un dinte vecin acestuia. Ce credeti ca se va intampla? Dintele devital va prelua si functia celui lipsa, ceea ce inseamna o suprasolicitare care creste sansele de fractura si de pierdere a dintelui devital. Chiar daca nu ne lipseste niciun alt dinte, noi nu muscam pe dintii vecini asa cum ar trebui, in axul lor, ci pe unul muscam punctiform, pe unul deloc si pe cel devital e toata forta. Cred ca e destul de evident care va fi rezultatul, nu?”, adauga dr. Andra Custura.

Cu aceste informatii pacientii pot lua decizia corecta in functie de ceea ce isi doresc: viata mai lunga a dintilor, estetica, protejarea lor si a dintilor vecini sau pot lasa dintii in voia sortii. Este si aceasta o optiune. Important este ca pacientul sa fie constient de consecinte si sa-si asume responsabilitatea pentru decizia sa.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *