Metode simple pentru a combate astenia de primavara

media_139411054968800000Odata cu trecerea iernii, organismul resimte schimbarile de temperatura. Se instaleaza astfel astenia de primavara, o stare caracterizata prin lipsa de vitalitate si oboseala generala.  Carenta de vitamine este unul dintre semnalele pe care corpul ni le transmite pentru a ne informa ca trebuie sa ne reintram cat mai repede in forma.

Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, ne ofera cateva recomandari pentru a trata aceasta problema si a reveni la un stil de viata activ si sanatos:

Trecerea brusca de la temperaturi sub 0 grade la temperaturi de peste 10 grade ne solicita organismul, acesta fiind nevoit sa se adapteze rapid la schimbarile meteo. De aceea, corpul trebuie sa isi ia necesarul de nutrienti si vitamine dintr-o alimentatie echilibrata. De asemenea, sportul si odihna corespunzatoare nu trebuie neglijate pentru a trece cu succes peste aceste provocari.

Alimentatia echilibrata

Consumul de legume verzi care apar odata cu incalzirea vremii completeaza necesarul de vitamina C al organismului.  Urzici, stevie, usturoi verde, ceapa verde, loboda, leurda, marar, toate au un aport ridicat de vitamina C, fiind in acelasi timp hipocalorice, rehidratante si mineralizante.

Berea, sursa bogata in vitamina B

Berea este singura bautura cu continut de alcool in care se regasesc vitamine de tip B cum sunt niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acidul folic (B9).

Cu o influenta dovedita asupra starii de bine a organismului, vitaminele de tip B prezente in bere pot oferi consumatorilor acestei bauturi o protectie suplimentara impotriva bolilor cardiovasculare. Astfel, studii stiintifice indica faptul ca vitaminele B6 si B9 pot furniza bautorilor de bere o protectie in plus impotriva bolilor cardiovasculare, in comparatie cu consumatorii altor bauturi alcoolice.

Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maxim 5%.

Exercitiile fizice periodice

In urma practicarii diferitelor sporturi, se stimuleaza producerea de serotonina (hormonul fericirii) si endorfina, doua substante care genereaza o stare de bine in tot organismul.

Odihna corespunzatoare pentru recapatarea energiei

Pentru o refacere completa a celulelor este nevoie de un somn de 7 – 8 ore pe noapte. In urma eforturilor corpului de a se adapta la noile conditii, o odihna corespunzatoare asigura recapatarea energiei si un tonus de invidiat. De asemenea, berea, chiar si cea fara alcool, contine substante provenite din hamei care asigura un somn mai odihnitor.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *