Cum se prepara cafeaua la rece? Afla de la specialisti care este cea mai simpla metoda

In zilele calduroase tot mai multi iubitori de cafea opteaza pentru varianta rece. Daca va place o cafea buna cu gheata vara, dar nu va place felul in care este preparata de altii,  nu va ramane decat o singura solutie: cafeaua la rece. Aceasta metoda garanteaza de fiecare data o ceasca fina si rece de cafea.

Cafeaua preparata la rece este un produs de baza in multe cafenele din intreaga lume, iar in sezonul cald este foarte solicitata. Aceasta metoda de preparare cafelei este una dintre cele mai usor de folosit acasa. Cu echipamentul potrivit si cunostintele despre modul in care temperaturile scazute afecteaza extractia, prepararea infuziei la rece este pe cat de simpla, pe atat de plina de satisfactii. Andrei Ianosi, barista si coffee specialist la boabepenisip.ro, ne dezvaluie cativa pasi pentru a obtine o cafea rece perfecta, chiar la tine acasa!.

“Termenii „infuzare rece” si „cafea cu gheata” sunt uneori folositi interschimbabil, desi acest lucru nu este corect. Aceasta ar putea fi o problema in unele cafenele; cu exceptia cazului in care clientul specifica exact metoda de preparare. Cafeaua cu gheata se prepara mult mai rapid decat varianta la rece, ceea ce are ca rezultat profiluri diferite de aroma. In general, preparatul la rece se extrage pe o perioada de cateva ore, in timp ce cafeaua cu gheata se prepara in doar cateva minute. Din acest motiv multi iubitori de cafea au ales sa isi pregateasca acasa propria bautura rece. Prepararea cafelei la rece nu este un mare secret si nici nu necesita abilitatile unui barista! Nici macar nu aveti nevoie de mult echipament special in afara de un recipient mare pentru prepararea cafelei, de o strecuratoare si desigur de o cafea de specialitate. Asadar, indrazniti si pregatiti cafea rece acasa!.”

Spre deosebire de espresso si cafeaua la filtru, infuzarea la rece necesita mai mult timp.  Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca extractia are loc la temperaturi mult mai scazute, ceea ce inseamna ca este nevoie de mult mai mult timp pentru a extrage compusii aromatici din cafea.

Cum alegem cafeaua potrivita?

Pe langa metoda de preparare, succesul unei cafele reci depinde in mod evident de bobele de cafea folosite. “Primul si cel mai important lucru sunt boabele de cafea.  Daca va doriti o cafea aromata si gustoasa, alegeti o cafea de specialitate culeasa manual, procesata natural si proaspat prajita. Macinati grosier cafeaua, o puteti face singur acasa sau de unde cumparati boabele. Se amesteca cafeaua cu apa, apoi se lasa sa se infuzeze peste noapte sau aproximativ 12 ore. In acest timp, cafeaua se infuzeaza incet in apa, creand o infuzie puternica, concentrata. A doua zi se strecoara si este gata de savurat.”, explica Andrei Ianosi, barista si coffee specialist

Multi consumatori asociaza prepararea rece cu un profil de aroma mai dulce si mai fin, precum si cu o aciditate mai mica decat cafeaua fierbinte. „Bautura rece este adesea considerata ca avand niveluri mai scazute de aciditate sau arome mai fructate. Unii oameni cred ca este mai concentrata si, desi acest lucru poate depinde de reteta si raportul de dilutie utilizat, nu este cazul intotdeauna. Majoritatea expertilor profesionisti in cafea recomanda sa alegem cafeaua cultivata la altitudini mai joase. In acelasi timp, unii sugereaza sa folosim boabele mai acide si mai fructate, cum ar fi cafeaua din Africa de Est. Cred insa ca nu exista o cafea care sa nu fie potrivita pentru prepararea la rece. Depinde de ce arome vreti in ceasca. Dar mai presus de toate, va recomand sa folositi boabele de cafea pe care le iubiti!”.

Pe masura ce tehnologia in industria cafelei a avansat, echipamentele de inalta calitate pentru prepararea acesteia acasa, cum ar fi espressoarele, au devenit din ce in ce mai accesibile. Acest lucru inseamna ca putem reproduce acasa bauturi de calitate precum cele din cafenea. Inclusiv echipamentele de preparare la rece au devenit, de asemenea, mai accesibile, in mare parte datorita pandemiei si a cresterii rezultata a consumului de cafea la domiciliu.

Multi oameni au inceput sa isi pregateasa acasa cafeaua, deoarece vor sa creeze o cafea rece de calitate. Daca nu aveti acces la echipament, o presa franceza va functiona la fel de bine. Puteti pregati bautura asa cum doriti. Unii consumatori o prepara sub forma de concentrat care poate fi diluat prin adaugarea de apa sau diferite tipuri de lapte. Puteti ajusta concentratia cafelei preparate la rece, facand-o mai puternica sau mai putin puternica, in functie de gust. Incepeti cu o cana de cafea macinata peste care adaugati 4 cani de apa. Veti obtine o cafea destul de concentrata, dar perfecta pentru a putea fi turnata peste gheata, amestecata cu lapte sau ambele. Daca raportul dintre cafea si apa nu este asa cum va doriti, ajustati-l in sus sau in jos pana cand ajungeti la echilibrul perfect.”, continua specialistul.

Tips & Tricks pentru o cafea rece perfecta!

Daca sunteti gata sa incercati acasa cafeaua rece, iata cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont:

  • Asigurati-va ca boabele de cafea sunt macinate grosier: boabele care sunt macinate foarte fin pot duce la o cafea suprainfuzata. Cafeaua ar trebui sa aibe textura malaiului sau chiar mai aspra.
  • Folositi apa filtrata: acesta este valabil pentru tot ce tine de prepararea cafelei in general. Ceasca de cafea va avea o aroma mai curata si mai dulce daca folositi apa filtrata sau apa plata pentru a o prepara.
  • Procesul de preparare trebuie sa fie de cel putin 12 ore: cafeaua are nevoie de acest timp pentru a infuza complet apa. Strecurarea prea devreme va poate oferi o ceasca de cafea mai slaba. De asemenea, aveti grija la infuzarea excesiva, care poate incepe sa extraga unele dintre acele arome amare pe care nu ni le dorim. Puteti incerca undeva la 15 ore, dar nu mai mult. Cafeaua poate fi lasata in frigider sau in afara lui, timpul de macerare este acelasi.
  • Daca doriti o cafea complet nediluata, raciti preparatul final cu cuburi de gheata din cafea. Faceti cuburi de gheata din cafea si pastrati-le la congelator pentru zilele in care vreti sa va racoriti cafeaua cu gheata!.
  • Dupa preparare, pastrati cafeaua la rece: pentru a mentine temperatura ideala, puteti opta pentru o cana de cafea de calatorie. Puteti pastra preparatul rece la frigider pana la 14 zile.

“Consumatorii de cafea de specialitate se pot bucura de aceasta metoda de preparare la rece datorita simplitatii sale. Desigur este si o oportunitate excelenta pentru consumatorii mai experimentati de a testa diferite tipuri de cafele. Aceasta metoda de preparare a cafelei are si un beneficiu major si anume: infuzia lenta trage toata aroma grozava din boabele de cafea, inclusiv cofeina si lasa in urma majoritatea compusilor care pot da gustul amar si acru. Aceasta inseamna ca bautura preparata la rece este incredibil de fina si are un gust aproape dulce. Perfect pentru o cafea cu gheata!.”- Andrei Ianosibarista si coffee specialist la boabepenisip.ro.

Emotia si personalitatea unei cafele desavarsite incep cu o poveste. Prajirea boabelor de cafea este deopotriva o arta si o stiinta. Deosebirea intre o cafea perfect prajita si una prajita neuniform consta in detalii fine, iar cateva secunde pot face diferenta.  Daca va doriti un gust supreme optati pentru Metaphor Blend, un amestec de cafea de specialitate 100% Arabica, crescuta la o altitudine de 1500 m, din zonele geografice Guatemala, Etiopia si Brazilia. Cafeaua este culeasa manual, procesata natural, iar amestecul este conceput special pentru a-ti oferi acelasi gust pe parcursul intregului an. De asemenea, cafeaua este proaspat prajita dupa un profil special creat pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea pe espressorul tau.  Descopera gustul sublim al #MetaphorCoffee, pe boabepenisip.ro

Indiferent de metoda aleasa, o cafea buna ne face ziua mai senina si vara mai frumoasa. Cafeaua la rece sau Cold Brew este cafeaua care a fost special conceputa pentru a fi servita rece. 

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns