Concert aniversar, la București, cu orchestra de muzică Kazahstan Tattimbet

Concert aniversar Yunus Emre

Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ / Yunus Emre Enstitüsü organizează la București un concert susținut de Orchestra de Muzică Populară„Kazahstan Tattimbet”, dedicat aniversării unui deceniu de la înființare. Evenimentul este conceput alături de Organizația Internațională a Culturii Turce (TÜRKSOY),cu sprijinul Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, Ambasadei Republicii Turcia în România, Ambasadei Republicii Azerbaidjan  în România, Ambasadei Republicii Kazahstan în România și Ambasadei Republicii Turkmenistan în România.

Yunus Emre_10 ani_4

Concertul va avea loc miercuri, 31iulie 2019, de la ora 19:00, la Teatrul Național ”Ion Luca Caragiale ” Intrarea este gratuită dar accesul se face doar în baza unei rezervări la telefon 0726.084.204.

DESPRE ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ KAZAHĂ TATTIMBET

În anul 1988, în regiunea Karagandı, a luat ființă, sub îndrumarea dirijorului Düysen Ükibaia, Orchestra de Muzică Populară Kazahă formată din 25 de persoane. După doi ani a fost redenumită ca și Tattimbet, după numele muzicianului de renume și maestrului în şertpeküyün (stil muzical dombra).

Între anii 1991 – 1994 dirijorul orchestrei a fost K. Saycanov. Ulterior, câștigătorul premiului de stat, Şamgon Kacıgaliyev, a venit la conducerea acesteia și, astfel, operele ”Abay” și ”Kız Jibek” au fost interpretate pentru prima dată sub formă de concert, fiind acompaniate de Orchestra de Muzică Populară Kazahă. Colaborarea cu un maestru experimentat precum Prof. Kacıgaliyev a influențat într-un mod pozitiv dezvoltarea orchestrei, dirijorul din acea perioadă, D. Ükibay, fiind premiat în anul 2001 la Prima Ediție a Concursului Dirijorilor Republicii.

Yunus Emre_10 ani_1

Muzicienii emeriți din aceată orchestră au jucat un rol important în transfomarea organizației în academie, care a organizat concerte în țări precum S.U.A., Franța, Elveția, Suedia, Republica Cehă, Slovacia, Iran, Irak, Turcia, Rusia, Coreea de Sud.

Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. și promovează Turcia, limba, istoria, cultura şi arta turcă. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.

În România Yunus Emre Enstitüsü a luat ființă în anul 2011 prin deschiderea celor două centre culturale din București și Constanța.

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *