5 semne care îți spun că ești gravidă

femeie insarcinata

Cea mai frumoasă și emoționantă veste pe care o femeie o poate da partenerului și familiei este „Sunt însărcinată!” Însă mai întâi trebuie să afle chiar ea acest lucru. Cea mai sigură modalitate de a ști dacă este însărcinată este efectuarea unui test. Ce o determină să facă testul de sarcină? Simptomele precoce care îi indică această posibilitate. Sigur, fiecare femeie este diferită, la fel și experiențele ei de sarcină. Nu toate femeile au aceleași simptome, nici măcar de la o sarcină la alta. Ceea ce urmează este enumerarea și descrierea celor mai frecvente cinci dintre ele, cu precizarea că fiecare dintre ele poate avea și alte cauze în afara sarcinii, motiv pentru care certitudinea vine de la rezultatul testului iar validarea ei de la medicul ginecolog.

Sângerarea de implantare

După concepție, ovulul fertilizat se atașează de peretele uterului. Acest lucru poate provoca – după 6 – 12 zile de la fertilizare –  unul dintre primele semne ale sarcinii: sângerarea de implantare. De obicei, aceasta este însoțită și de crampe abdominale, adesea confundate cu cele premergătoare menstrei. Atât sângerarea cât și crampele sunt ușoare.

Modificări ale sânilor

Nivelurile hormonale se schimbă rapid după concepție, iar din cauza lor sânii se pot mări, iar după una sau două săptămâni devin dureroși sau se resimt furnicături la nivelul lor. De asemenea, femeia îi resimte ca fiind „plini” sau sensibili la atingere. Areola capătă și ea o culoare mai închisă. 

Absența menstrei

Cel mai evident simptom precoce al sarcinii – și cel care le determină pe majoritatea femeilor să facă un test de sarcină – este absența menstrei. Atenție! Nu în toate cazurile absența menstrei este cauzată de sarcină. Mai mult, există femei la care sângerările sunt prezente și pe parcursul sarcinii. Oricum, dacă menstra întârzie să apară se poate pune în discuție posibilitatea unei sarcini, dar aceasta va fi confirmată (sau nu) de rezultatul unui test.

Stare de oboseală

O femeie poate începe să se simtă neobișnuit și nejustificat obosită după o săptămână de la concepție. Starea aceasta este legată în principal de nivelul ridicat al progesteronului, dar la ea mai pot contribui și nivelurile mai mici de zahăr din sânge, tensiunea arterială mai scăzută și o creștere a producției de sânge.

Grețuri matinale

Grețurile matinale sunt un simptom celebru al sarcinii, și pot apărea în orice moment al zilei, nu doar dimineața. Nu este cunoscută cauza exactă a apariției lor, însă bănuielile se îndreaptă tot către modificările hormonale. De subliniat faptul că, deși sunt considerate un simptom clasic și universal în sarcină, grețurile pot fi absente la unele gravide.

Alte simptome ale sarcinii includ urinările frecvente, constipația, modificările bruște ale dispoziției, durerile de cap și de spate, amețelile și stările de leșin

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Comenteaza cu facebook:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *